Ledare

Europas rasister bildar EU-grupp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Åkessons val av vänner i Europa säger mycket om hans parti

Jimmie Åkesson träffade nyligen högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen i riksdagen. Ett nytt försök pågår att ena Europas extremhöger inför valet till Europaparlametet i maj nästa år.
Jimmie Åkesson träffade nyligen högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen i riksdagen. Ett nytt försök pågår att ena Europas extremhöger inför valet till Europaparlametet i maj nästa år.

Ett internationellt samarbete mellan partier som ogillar folk från andra länder kanske låter som politisk satir, men en gemensam partigrupp mellan Europas rasister är snart allvar.

I mitten av oktober besökte Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema partiet Nationella fronten, Jimmie Åkesson i riksdagen. Mötet var ett led i arbetet med att bilda en gemensam högerextrem grupp inför valet till Europaparlamentet i maj nästa år.

I onsdags var Marine le Pen i Nederländerna för överläggningar med Geert Wilders och hans Frihetsparti (PVV). De enades om att försöka bilda en gemensam partigrupp.

- I dag inleds befrielsen av Europa från monstret Bryssel, sa Wilders efter mötet till nyhetsbyrån AFP

Mussolini ställde till skandal

Bakgrunden till att högerextremisterna försöker samarbeta är ironiskt nog bland annat krav från EU. Europaparlamentet bygger på grupper där partier från olika länder samarbetar. De som är grupplösa förlorar både resurser och talartid.

I januari 2007 bildades gruppen Identitet, tradition, självständighet. Den höll bara i tio månader, tills Alessandra Mussolini från Italien, barnbarn till diktatorn, påstod att alla rumäner var kriminella, varvid det Storrumänska partiet lämnade samarbetet som därmed sprack.

Nationella Fronten utanför

I förra valet till Europaparlamentet 2009 gick extremhögern bakåt från 44 till 38 mandat men i nära hälften av EU:s medlemsstater gick de fram. Bland annat fördubblades Dansk Folkeparti och Geert Wilders parti fick hela 17 procent.

Flera av partierna, som Dansk Folkeparti och Sannfinländarna, samlas i dag i en EU-kritisk och nationalistisk partigrupp med det missvisande namnet "Frihet och demokrati i Europa". Men flera andra, som franska Nationella Fronten och ungerska Jobbik, står utanför.

"Djupa rötter i antisemitism"

Dansk Folkeparti har reagerat skarpt på uppgifterna om ett möjligt samarbete mellan Sverigedemokraterna och den nya EU-gruppen.

- Om det blir fallet och de gör allvar av det, så är vi inte intresserade av något samarbete med Sverigedemokraterna, säger Dansk Folkepartis vice ordförande Søren Espersen till Politiken.

Espersen kritiserar Nationella Fronten för att ha "djupa rötter i antisemitism".

SD inför ett vägval

De flesta bedömare spår stora framgångar för högerextrema partier i valet till Europaparlamentet nästa år. Sverigedemokraterna har en realistisk möjlighet att för första gången någonsin ta mandat. Därför måste skytteltrafiken just nu mellan Europas högerextremister tas på största allvar.

Jimmie Åkessons val av vänner i Europa säger mycket om hans parti.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg