Mejla

Eva Franchell

Alkoholen drabbar fler än Tomas Rudin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tomas Rudin.
Foto: DN TT NYHETSBYRÅN
Tomas Rudin.

LEDARE

Stockholms oppositionsborgarråd Tomas Rudin tar timeout från politiken. Han står åtalad för att ha stulit en flaska whisky och erkänner nu att han har alkoholproblem.

– Jag måste ta tag i dem, säger han.

Socialdemokraterna i Stockholm förlorar en stark kandidat i valrörelsen och det kommer givetvis att få politiska konsekvenser. Huvudstaden är avgörande för valutgången.

Men låt oss ändå stanna en stund vid orsaken till avhoppet.

Inte den första

Tomas Rudin är ännu en politiker som tvingas lämna på grund av alkoholen. För nästan exakt sex år sedan var det moderata borgarrådet Kristina Axén Olin som fick gå på grund av sina missbruksproblem.

Den politiska miljön är hård, alkoholen blir lätt en form av självmedicinering. Får en att slappna av i den mördande konkurrensen. Politiken är också ett dygnet-runt-jobb som ofta avslutas med analys på krogen.

– Jag höll upp i tio år men började dricka för att det var trevligt med kompisar, säger Tomas Rudin.

Sprit och politik kopplas allt oftare ihop numera. Var och varannan politiker hänger i barer. Det anses folkligt och lättsamt att ta debatten över ett glas.

Tilltalar de unga

Bar & Politik, Bar Grön, Makthavaröl. Både medier och partier anstränger sig för att hitta den rätta miljön för den politiska debatten. Den ska vara så där trendigt tillbakalutad. Tänk Stureplan eller Södermalm. En miljö som tilltalar de unga väljarna.

När Socialdemokraterna i Stockholm ska marknadsföra sig själva på sin hemsida - då blir det med hjälp av alkohol. Under rubriken "Vårt parti" ligger ett helt bildspel från Almedalen i somras. Halva den socialdemokratiska ledningen i Stockholm vimlar förbi i cocktailmiljö och för säkerhets skull har man lagt ut en bild på själva vinglasen och de är många.

Drinkande parti

Bilden av ett minglande, drinkande parti tonar fram.

Men om partyt nu är huvudsaken, vad händer då med de kamrater som inte klarar av alkoholen?

Socialdemokraterna i Stockholm kan säkert hantera den här krisen, de har opinionen med sig. Men de kan börja sin krishantering med att plocka bort alkoholen från sin hemsida. Om inte annat av hänsyn till den kamrat som drabbats av kulturen.

Väljarna uppskattar säkert några bilder från deras vardag. Ett överfullt klassrum eller en bild från äldrevården. Socialdemokraternas politik kan i varje fall aldrig beskrivas med bilder av vinglas.

Så kan inte någon politik beskrivas.

Det är bra att Tomas Rudin nu tar itu med sina problem. Det är viktigt att han får stöd och hjälp.

Vad det här sedan innebär för socialdemokratin i Stockholm återstår att se. Det blir nästa steg i krishanteringen.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN