ÅSIKT

Alliansbråket lär snart gå i repris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: all / AFTONBLADET / 2116
Vart är Alliansen på väg?

Centerpartiets besked att partiet vill ge en del av de ensamkommande flyktingbarnen en ny chans handlar förstås främst om människor och deras framtid.

Det hindrar inte att det är det politiska spelet som skapar rubrikerna. Och tonen i den svenska borgerligheten är anmärkningsvärd.

Att Svenska Dagbladets ledarsida lite haveristiskt ropar om svek är nog inte så mycket att bry sig om. Så där kunde det låta inom vänstern redan på 1970-talet.

När Ulf Kristersson beskriver Centerns beslut som ”riktigt dålig politik”, ett hot mot ”långsiktigheten” och något Sverige ”inte behöver” betyder det däremot någonting.

”En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik” skrev Kristersson i onsdags.

Vad gäller?

Väljarnas rimliga fråga är förstås, för vilken politik röstar i så fall de som väljer Annie Lööf?

Ulf Kristerssons? Eller Jimmie Åkessons?

Som om inte det vore nog beskriver Jan Björklund både den moderata och den centerpartistiska migrationspolitiken som ”märklig”.

Att fortsätta att prata om allianssamarbetet som om ingenting hänt borde vara omöjligt, till och med för luttrade partiledare. Ändå är det precis det vi ser.

Häromdagen kunde SOM-institutet rapportera att en stor del väljarna helst vill se en blocköverskridande regering. Bland centerväljare är stödet för samarbete extra starkt.

Naturligtvis hänger det ihop. Allt fler väljare har inte bara insett att en ren alliansregering skulle bli svag och beroende av Sverigedemokraterna. Den skulle dessutom bära på stora spänningar, inte minst i asylpolitiken.

Åkesson har roligt

Spänningar som SD kommer att göra allt för att förstärka. Jimmie Åkesson måste ha haft förfärligt roligt de senaste dagarna.
Betyder det att planerna på en alliansregering kan avskrivas redan innan valrörelsen börjat? Knappast.

När det kommer till kritan är nog den genensamma borgerliga viljan att sänka skatter, urholka anställningstryggheten och lagstifta om lägre löner alltför stark. De senaste dagarnas hårda ord kommer att sopas under mattan fram till den nionde september.

Det är nämligen då Alliansens verkliga problem skulle kunna börja.

Att beskylla varandra för ansvarslöshet är illa nog i en valrörelse. Att hamna i samma situation mitt under regeringsförhandlingar skulle vara katastrofalt, särskilt som Sverigedemokraterna tassar i kulisserna.

Veckans borgerliga praktgräl kommer antagligen att blåsa över. Men det vore dumt att glömma bort de senaste dagarnas bråk. Det riskerar att nämligen komma i repris, senast i mitten av september.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM