Mejla

Ingvar Persson

Vi kommer att få leva med coronaviruset

Regionerna måste få fler att ta sitt vaccin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ett ljus i mörkret sa Stefan Löfven när han förra julen kunde berätta att Sverige börjat vaccinera de äldsta mot covid-19. Då var det många som tänkte att vi fått verktygen för att befria landet och kanske världen från viruset.

Idag återinförs rekommendationen att den som fått sina båda sprutor ska testa sig när man har symptom. Mitt i regeringsförhandlingarna fortsätter arbetet med reglerna för hur vaccinpassen ska användas. Och i våra grannländer skenar smittspridningen.

Länder stänger ner

Det är inte bara länder med låg vaccinationsgrad som drabbas. I Nederländerna och Belgien stängs samhället åter ner. I Danmark som länge beskrevs som ett föredöme kämpar sjukvården med allt fler inlagda.

Vaccinet hjälper. Den som fått sina sprutor har svårare att bli smittad och sprider inte sjukdomen lika lätt. Hon eller han löper mycket mindre risk att drabbas av allvarlig sjukdom eller till och med död. Men det finns inga garantier.

Blir inte av med sjukdomen

Vi kommer inte att bli av med covid-19. I stället måste vi lära oss att leva med sjukdomen. Det är lika bra att erkänna det för oss själva.

Just nu betyder det att regionerna måste anstränga sig hårdare för att nå de som ännu inte vaccinerat sig. Det är den gruppen som riskerar att drabbas hårdast och som dessutom kan bli ett allvarligt problem för vården.

Metoderna för att öka andelen vaccinerade finns. Att skicka ut personliga kallelser har fungerat där man har använt det. Uppsökande verksamhet också.

Det är klart att det finns ideologiskt övertygade antivaxxare. Och det är klart att det också finns de som inte kan eller ska ta vaccinet. Men det är knappast där skon klämmer. Att ungefär 18 procent av den vuxna befolkningen fortfarande inte har fått två sprutor handlar nog mer om krångliga bokningssystem, oklara rutiner och misslyckad information.

En läxa att lära

Insikten att vi kommer att leva med viruset förstärker också det vi borde ha lärt oss de senaste två åren. Att samhället måste ha en mycket större krisberedskap förstås. Och att den ekonomiska politiken måste stå redo att sätta in aktiva krisåtgärder.

Men den viktigaste slutsatsen är att de som arbetar i vården och omsorgen måste få resurser att göra sitt arbete. Att komma ihåg det när coronaviruset blivit en del av vardagen är den viktigaste läxan efter de senaste två året.


Är det rätt att åter rekommendera alla med symptom att testa sig. Kommer covid-passen att hjälpa? Och vad ska regionerna göra för att få fler att vaccinera sig?

Diskutera med Ingvar Persson. I dag börjar chatten redan klockan halv nio, och det går bra att skriva inlägg redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Föräldrar måste kunna vabba i RS-epidemin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Vård & omsorg

Ekonomisk politik

Krisberedskap