Daniel Suhonen

Staten får städa efter korrumperade sossar

Ilija Batljan ville åt höger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

llija Batljan. Här fotograferad framför Nya Karolinska Solna, NKS.
llija Batljan. Här fotograferad framför Nya Karolinska Solna, NKS.

För en massa år sedan möttes Ilija Batljan och jag i olika debatter om höger och vänster i socialdemokratin. Han var då fortfarande formellt politiker, förvandlingen till kapitalist hade inte genomförts.

I Studio ett efter valet 2010, när Socialdemokraterna snudd på blivit omsprungna av Moderaterna, diskuterade vi partiets linje. Jag ville ha en vänstersväng, Ilija Batljan ville åt höger. Han ville inte se några höjda skatter alls, ingen utjämning och inget vinststopp i välfärden.

Jag vet inte om Ilija Batljan är socialdemokrat. Eller varför han var det. Han misslyckades med sin butler i tunnelbanan att som oppositionslandstingsråd vinna valet i Stockholms län, mot de moderater som redan då inlett bygget av världens dyraste och av konsultfakturor mest korrumperade sjukhus – Nya Karolinska.

God för 7 miljarder

Men han hade fått syn på någonting där i korridorerna på Landstingshuset, Ilija Batljan. Han hade märkt hur usla hyresförhandlare den offentliga sektorn kan vara. Fröna till hans imperium måste ha såtts där, den brutalt enkla och skoningslöst giriga idén att hyra ut fastigheter till kommuner och regioner och bli rik på kuppen.

Som vd för Samhällsbyggnadsbolaget SBB är Ilija Batljan enligt Andreas Cervenka god för 7 miljarder kronor och på åttiofjärde plats på listan över rikets 542 miljardärer. Inte illa pinkat av en som börjat med två tomma händer och massiv skuldsättning.

Sedan listan gjordes har nog Ilijas förmögenhet naggats i kanten. SBB:s aktie har rasat med över 70 procent sedan årsskiftet. Tanken går till Ivar Kreugers tändsticksimperium. Batljans aktieraket kapsejsar och riskerar att dra tusentals småsparare med sig i fallet. I affärstidningarna är Ilija Batljan med dagligen med nya insatser för att stoppa blodflödet ur bolaget och den hotande konkursen.

Stort bedrägeri

Det stora bedrägeriet är emellertid hela idén med privatägda samhällsfastigheter. Som Daniel Mathisen visade nyligen är samhällsfastigheter en dålig affär för alla andra än fastighetsmagnater som Ilija Batljan. Det blir dyrare för samhället att hyra än att äga. Bara skolsektorn skulle betala 20 miljarder mer per år i högre hyror om alla skolor hyrdes av privata fastighetsägare.

I veckan anslöt sig tidigare riksbankschefen Lars Heikensten till kritiken. ”Frågan är om fenomenet samhällsfastigheter gagnar några andra än de inblandade kapitalägarna”, skrev Heikensten på DN debatt.

Ilija Batljan är en begåvad kille som kommit på hur han ska lura skjortan av skattebetalarna. Det är upp till oss andra att vakna upp, sluta låta oss bli lurade och se till att stoppa hans affärsmodell. När SBB går i kånken, måste staten ta över driften.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.