Ingvar Persson

Missade Kalle Anka – blev stoppad av polis

Det hade inte hänt om det inte varit julafton

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är du en av de som tror att du lever i världens mest förnuftiga land? Att allt i Sverige är rationellt och att vi till skillnad från andra kulturer inte har en enda oförnuftig eller obegriplig regel som lever kvar?

Glöm det i så fall. Själv blev jag till exempel tagen av polisen eftersom jag skolkade från Kalle Anka på julafton.

Det är förstås inte så det står i rapporten till polisens bergslagsdistrikt. Där står antagligen att en lätt lastbil observerades på återvändsgränden vid en byggarbetsplats klockan 15.50 i fredags. Antagligen står det också att de båda poliserna beslutade stoppa fordonet och kontrollera föraren, alltså mig.

Ärligt talat förstår jag poliserna. Min fru och jag hade insett att det fattades en del saker för att i alla fall i alla fall nå upp till en grundnivå av julfirande. Innehållet i kylskåpet behövde kompletteras lite.

Eftersom vi lyssnar på statsministern ville vi undvika trängsel, och vilken tid är då bättre än julaftons eftermiddag?

Det fungerade. Stormarknaden var praktiskt taget tom och den deltidsarbetande kassörskan i skolåldern såg rätt ensam ut där hon satt.

Det är skönt att veta att Handels alltid varit noga med att försvara ersättningen för obekväm arbetstid.

På väg hem bestämde vi oss för att titta på de nya butikslokaler som håller på att byggas. Ren nyfikenhet, men jag förstår hur det kan ha sett ut för poliserna som kom körande just då.

Alltså avvaktade de, svängde in bakom vår bil, följde efter och slog på hela ljusshowen.

En decemberkväll är det en ganska dramatisk uppvisning när man har det i backspeglarna. Det spelar liksom ingen roll att bilen är skattad och försäkrad, att körkortet är i ordning och att man inte ens luktat på glöggen.

Jag förstår som sagt varför just vår bil borde kontrolleras.

Byggarbetsplatser är ofta utsatta för stölder och det är inte länge sedan någon tog en frontlastare och rammade en av butikerna.

Det hade inte hänt om inte klockan varit tio i fyra en julafton

Jag har inte några invändningar. Tvärtom. Efter drygt 40 år kan det vara hög tid att en polis frågar efter mitt körkort.

Men jag tror inte det hade hänt om inte klockan varit tio i fyra en julafton. Om det inte hade varit precis den tid när svenska folket förväntas sitta bänkade framför TV:n, titta på Kalle Anka och vänta på presentutdelningen.

Att åka runt i en bil när Snövit, tjuren Ferdinand och de andra visas är helt enkelt misstänkt i sig. Det är klart att man blir stoppad.

Det gick bra. Poliserna uppträdde oklanderligt. Allt var i ordning och vi kunde åka hem och fortsätta julfirandet, utan Kalle Anka.

Men kom aldrig och säg att det inte finns oförnuftiga och obegripliga seder som människor i vårt land förväntas följa slaviskt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.