Susanna Kierkegaard

Låt inte karantän mot apkoppor bli normen

Luta er tillbaka och låt Hallengren sköta detta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.

Då var det dags igen.

Så kändes det åtminstone när mobilen började plinga om ännu en ohygglig åkomma i helgen. Apkopporna har kommit till Sverige och klassas nu som en allmänfarlig sjukdom. Som tur är verkar kopporna inte lika farliga som Covid-19. Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det inte är tal om några nya restriktioner. Syftet med klassificeringen är att sjukdomen ska gå att smittspåra.

Om beteckningen Covid-19 lät vetenskapligt avlägsen, låter apkoppor högst kroppsligt. Inget man vill stifta närmare bekantskap med. Liksom namnet indikerar kommer även apkopporna från djur som smittat människor.

Nu gäller det att hålla huvudet kallt. Men med Covid-19 färskt i minnet finns det risk för panikslagna reaktioner. Belgien har redan infört regler om karantän för apkoppsmittade.

Vi minns ropen på nedstängning under covid-pandemin. Bland de mest högljudda tyckarna fanns Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör. Wolodarski ville ”stänga ner Sverige för att skydda Sverige” och det omedelbart.

Jag brukar inte vara den som kritiserar ett mer europeiskt förhållningssätt till politiska frågor, men där var Wolodarski helt fel ute. Jag var i Bryssel i perioder under pandemin och såg det på nära håll. De belgiska myndigheternas pandemihantering var kaotisk och felriktad.

På kvällarna var det utegångsförbud och folk gick med munskydd på promenaderna i halvtomma parker. Man fick inte träffa fler än en vän åt gången. Men restriktionerna fick inte ner dödstalen.

Nu vet vi säkert att tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke hade rätt när han avrådde från nedstängningar. En stor studie från John Hopkins-universitetet i USA visar att lockdowns skadade samhället och ekonomin utan att minska antalet dödsfall. Vi ska vara glada över att svenska politiker lyckades hålla huvudena kalla.

Åter till apkopporna. Lena Hallengren tycker inte att vi ska jämföra dem med covid. Det är svårt att hålla sig. Men vi kan åtminstone konstatera att kopporna inte kommer påverka våra liv i samma utsträckning som coronapandemin.

Vi kan lära oss två saker av Covid-19. För det första kommer det att dyka upp fler samhällsfarliga sjukdomar, vi kommer behöva genomleva många pandemier. För det andra är det alltid en bra idé att ta det lite lugnt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln