Jonna Sima

Elstödet räcker inte till nästa elräkning

Svälj prestigen Busch, och ring Andersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch säger att hon vill tala med oppositionen om långsiktiga lösningar kring elpriserna. Men än har regeringen inte bjudit in Magdalena Andersson.
Ebba Busch säger att hon vill tala med oppositionen om långsiktiga lösningar kring elpriserna. Men än har regeringen inte bjudit in Magdalena Andersson.

Vi hade i alla fall tur med vädret. Vintern i Europa har varit ovanligt mild och det har gjort att elpriserna inte blivit lika höga som befarades i höstas. Men säg det till de svenska hushåll som i värsta fall tvingats betala tiotusentals kronor för decemberräkningen.

Enligt Kronofogden ökade privatpersoners elskulder med 27 procent förra året jämfört med 2021. Det kan innebära en begynnande katastrof för många hushåll. Ränta läggs på ränta och skulderna växer.

Kortsiktig lösning

I veckan blev det klart att regeringens elstöd kommer att betalas ut till södra och mellersta Sverige från och med den 20 februari. Det är efterlängtade pengar, just nu finns många hål att fylla.

Men oron för att klara kommande elräkningar och nästa vinter kvarstår. Regeringens kortsiktiga lösning framstår mest som ett plåster på en bruten arm.

Ulf Kristersson och Ebba Busch tid som ledare för Sverige började med en rejäl besvikelse. Deras vallöften handlade om att medborgarna skulle få ett maxpris på el – inte ett engångsbetonat elstöd. Och det skulle vi få lagom till jul.

Det blev som bekant inget av det löftet. Kanske blev även julen inställd i vissa hem.

Drabbar svenska elkunder

Men om vi nu blickar framåt ser det tyvärr lika dystert ut.

Redan innan jul lade Socialdemokraterna fram ett förslag om en elakut där människor skulle kunna få en avbetalningsplan för de dyra vinterräkningarna. Den var inte högerregeringen intresserad av.

Om man lyssnade på Ulf Kristerssons anförande i riksdagens första partiledardebatt för i år var han tydlig med detta. Han är öppen för att samarbeta över blockgränsen – så länge man tycker som han gör.

När prestigen får styra blir samarbete svårt.

Konsekvensen av det drabbar svenska elkunder. Vinterns höga elräkningar tillsammans med en rusande inflation är ekonomiskt kännbart för nästan alla. Vissa kanske bara får slopa utlandssemestern i sommar. Andra kan inte mätta sina barn ordentligt, som skolbespisningar larmat om.

Öka samarbetet

Vi lever i ett kallt land som producerar mer el än vi gör av med. Då ska ingen behöva frysa eller hamna hos Kronofogden för en elräkning.

Regeringen måste se över skuldsanering eller rikta stöd mot särskilt utsatta hushåll. Satsa på subventioner till solceller, isolering, bergvärme och värmepumpar.

Energiminister Ebba Busch borde ringa upp Magdalena Andersson och be om ett möte.

Hur bör regeringen hantera de höga elpriserna framöver?

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna om texten.

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Idag möts partiledarna för ett blocköverskridande samtal om Nato. Ska vi hoppas på att även elförsörjningsfrågan tas upp? Vi får vänta och se.

  Ha en fortsatt fin tisdag!

 • Anser det gullas för mycket gentemot fastighetsägare.

  Eldorado

  Det håller jag förvisso med om, i fall du syftar på de som äger sina egna hus/villor. Det är främst till dem som alla statliga rut- och rot-avdrag går till, och nu även de stora elbidragen. För att inte tala om ränteavdragen!

  Sveriges fördelningspolitik är riggat för de med höga inkomster, stora bostäder (och ofta stora lån).

  Jonna Sima
 • Busch och Kristersson bör bjuda in Andersson i detta läget. Svälj stoltheten och börja arbeta över blockgränserna när det kommer till akuta problem.

  Eldorado

  Min tanke exakt! :)

  Jonna Sima
 • De tillbakavisade den uppgiften senare: https://omni.se/vattenfall-tillbakavisar-inget-beslut-fattat-om-ny-karnkraft/a/zE8E34

  Jonna Sima
 • Enkelt! Jobbar själv i energibranschen och tackar alla konsumenter för att vi får en fin bonus och lyckat resultat. (Utan att arbeta hårdare)

  Som villaägare är man förbannad hur en regering kan tillåta ockerpriser på elen för att vi hjälper andra utsatta länder. Orimligt!

  Svenskarna borde belönas för att vi hjälper andra länder och inte straffas med fördubblade elpriser. (Fusk)

  Sätt olika priser på import, export och intern förbrukning.

  Jag förstår länder där anarki utbryter…

  Martin Eriksson

  Oj hoppsan, anarki alltså! Det låter otäckt. Själva poängen med samarbeten som den europeiska unionen är ju att man inte bara kan plocka russinen ur kakan. Vissa saker är bra, andra är riktigt dåliga.

  Med det sagt så hoppas jag att Sverige kan förhandla till sig en bättre deal när vi är den största elexportören efter Frankrike.

  Jonna Sima
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.