Fanny Jönsson

I Sverige är våldet mot svarta personer vardag

BRÅ:s rapport leder tankarna till USA:s sydstater

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Till skillnad från andra hatbrott är förekomsten av våld vanligare mot afrosvenskar.
Till skillnad från andra hatbrott är förekomsten av våld vanligare mot afrosvenskar.

"Man ser oss inte ens som människor. Fyfan."

Så skriver min vän till mig efter att ha läst BRÅ:s nyutkomna rapport om Afrofobiska hatbrott i Sverige. Och hennes kommentar ringar in den fruktansvärda läsningen som rapporten är – våldet är inhumant.

Till skillnad från andra hatbrott är förekomsten av våld vanligare mot afrosvenskar. Särskilt grovt är våldet det när det kommer från främlingar på allmän plats. Glåpord likt n-ordet återkommer vid övergreppen, vilket i sig borde sätta punkt för den befängda diskussionen om varför detta ord fortfarande är känsligt.

BRÅ:s studie bygger på granskningar av 430 polisanmälningar och 26 intervjuer. Utöver det har BRÅ haft samtal med intresseorganisationer och samlat in sin kunskap från forskare och experter.

Sker helt öppet

Underlaget är alltså gediget. Och, som sagt, fruktansvärt.
40 procent av de målsägande är under arton år. Det är alltså barn. Förövarna kan däremot vara alltifrån 10 - 80 år gamla. Dessutom sker angreppen ofta i offentligheten. Framför näsan på andra.

Som i vissa fall inte bryr sig.

Detta leder till en ständig beredskap hos afrosvenskar. Att ständigt leva med en rädsla för att bli attackerad är psykiskt dränerande. Något som också kan leda till fysiska åkommor, vilket flera av intervjupersonerna uppger att de har fått. Många uppger att de blivit deprimerade eller tvingats sjukskriva sig.

BRÅ understryker att utöver att brotten utreds och lagförs, är det förebyggande arbetet något som måste prioriteras mer – så att våldet upphör. Arbetsplatser, skolor och ja, hela allmänheten, måste ta detta på allvar.

Allas ansvar

För det är på allvar. Det här är inte bara en rapport, det handlar om människors säkerhet och hälsa. Det handlar om människoliv.

Att motverka det afrofobiska våldet är ett arbete som främst ligger hos oss som har det sinnesjuka privilegiet att inte utsättas för våld på öppen gata. Tystnad och passivitet är inget val. Då tillåter man våldet att fortgå.

Det må låta som en plattityd, men enligt BRÅ:s rapport måste vi upprepa följande högt igen: ingen människa ska känna att de inte är trygga i Sverige på grund av vilken hen färg har på huden. Ingen ska känna rädsla när de åker buss, går på gatan eller möter en granne i trappuppgången.

Ingen. Någonsin.

Punkt.

Skriv inlägg
 • Fanny Jönsson

  Hej alla! Tack för era kommenterar och tankar. Nu stänger vi chatten för i dag. Rekommenderar er alla att läsa rapporten, då det är en viktig och nödvändig läsning. Ni hittar den här: https://bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2022-11-24-afrofobiska-hatbrott.html

 • Det är tråkigt att du har en raljant och nedlåtande ton när någon påpekar andra problem som inte stämmer överens med din världsbild.

  Anser du att svenskar som blir förnedringsrånade för att de just är svenskar är rasism?

  Är svenskar inräkande i undersökningen eller bara afrosvenskar?

  Adrian

  Tråkigt om du upplever att jag har en nedlåtande ton. Det är inte med flit.

  Jag tycker ingen ska bli rånad eller förnedringsrånad. Däremot är det värt att understryka att afrosvenskar är lika mycket svenskar som någon annan. Eftersom detta är en rapport som undersöker just hatbrotten mot afropersoner i Sverige så är fokuset just på afropersoner. Däremot har BRÅ en uppsjö av andra rapporter också, där du kan fördjupa dig vidare gällande hatbrotten i Sverige.

  Fanny Jönsson
 • Det är fullkomligt barockt att hatbrott överhuvudtaget förekommer. Vi lever på 2000-talet! Det sätter outplånliga spår att utsättas. Det som behövs är mer civilkurage. Säg ifrån när någon utsätts! Ute,på jobbet,i skolan.

  Det finns också ett gäng fördomar som måste avlivas i kampen mot detta. Såväl när det kommer till afrosvenskar som funktionshindrade (OT, men ibland sammanfaller de).

  Sverige har i detta avseende blivit kallt och utsattheten ökar.

  Pernilla

  Bra rutet, Pernilla. Håller med dig fullt ut. Givetvis måste vi säga ifrån och visa solidaritet med varandra.

  Fanny Jönsson
 • Hej, det hade varit väldigt bra om ni kunde bygga ut underlaget med konkreta exempel. Annars känns allt lite luddigt. Misshandelsdomar, utredningar mm. Finns det sådana att ta del av?

  Viktor Nilsson

  Hej Viktor! Underlaget är gediget. Dessvärre finns det teckenbegräsningar. Men du kan läsa rapporten i sin helhet här: https://bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2022-11-24-afrofobiska-hatbrott.html

  Fanny Jönsson
 • Det tragiska i det hela är när vita medelklass-barn tycker att "vi har rasism i Sverige" utan att veta vad det är eller ha sett det på riktigt. Dvs dem personer som aldrig kan drabbas av detta ger en åsikt som mer eller mindre förlöjligar alla som faktiskt drabbas av riktig rasism.

  Felix

  Hej Felix! Men min artikel bygger på en vetenskaplig studie, som du kan läsa här: https://bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2022-11-24-afrofobiska-hatbrott.html

  Fanny Jönsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN