ÅSIKT

Knappast synd om Miljöpartiet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Robert Nyberg
LEDARE

Kommer ni ihåg valrörelsen?

Miljöpartisterna var kaxigast av alla. Gustav Fridolin och Åsa Romson siktade på att leda Sveriges tredje största parti.
Det gick inte så bra och inte har det blivit bättre.
I dag är Miljöpartiet Sveriges näst minsta parti. I samarbetet med Socialdemokraterna har de gröna blivit uppätna en gång i halvåret. Det har gått så långt att väljarna tappat förtroendet för Miljöpartiet till och med i miljöfrågan.

I stället är det Centerpartiet som klättrar i den gröna ligan.

Kilometerskatten

Det är egentligen inte så konstigt, Miljöpartisterna har inte kunnat hävda sig i regeringen. De har inte klarat förhandlingarna med Socialdemokraterna som nu senast när det handlade det om kilometerskatten.

Strax efter valet lovade Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven att ta itu med de tunga fordonen. Utsläppen från lastbilar hade ökat med 40 procent sedan 1990. Ministrarna försäkrade att de tunga transporterna snarast skulle flyttas från vägarna till sjön och till järnvägen. En vägslitageavgift skulle därför tas fram "omedelbart och skyndsamt".
Men sedan protesterade näringslivet, landsbygden och LO och i förra veckan gick det som det brukar. Miljöpartiet fick ge sig och regeringen stoppade klimatsatsningen.

Motorvägen

Efter valet var miljöpartisterna så kaxiga. De skulle stoppa motorvägskomplexet Förbifart Stockholm, lägga ner Bromma flygplats och stoppa försäljningen av Vattenfalls brunkolsgruvor. Klimatet var viktigast sa de, men det var innan de satt sig i förhandlingar med det stora och betydligt gråare partiet. Det blev en motorväg, en flygplats och mer uppeldad brunkol.
I dag kan man tycka att miljöpartisterna någonstans borde ha rest sig upp och gått. Men i stället sitter den gröna miljöministern Karolina Skog i tv och försvarar den kraschade kilometerskatten. Hon pratar om ambitionen att införa skatten, hon strävar mot den.
Vi får se hur det går med den och med flygskatten - som hon också har lovat - men som redan retat upp socialdemokrater runt om i landet.

Smältande glaciär

Det är lätt att tycka synd om Karolina Skog när hon försvarar regeringens klimatpolitik. Miljöpartiet har uppenbarligen inte gjort någon skillnad och det är egentligen det värsta. Isen i Kebnekaisemassivet smälter allt snabbare och stora delar av Sverige hotas av torka.
På tio år har glaciären Ràgujiekna på gränsen mellan Sverige och Norge helt försvunnit från den svenskan sidan. Det finns ingen anledning att rösta på det parti som krymper lika snabbt som en svensk glaciär.

Det är inte synd om Miljöpartiet, det är klimatet som far illa.

ARTIKELN HANDLAR OM