Ingvar Persson

Istället för guldklocka kan du få sparken

Lasförslaget bryter mot januariavtalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På måndag tar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark emot utredningen om framtidens anställningstrygghet. Redan nu vet vi hur förslagen ser ut, och det är ingen vacker bild.

Utredningen av lagen om anställningsskydd, las, tillsattes efter centerkrav i januariförhandlingarna. Principen om att den som har längst anställningstid har större rätt att jobba kvar är sedan länge ett rött skynke för partiet.

Till sist fick det styra om Sverige skulle få en regering eller inte.
Samtidigt slår januariavtalet fast att balansen mellan arbetsgivare och anställda inte får förändras. På den punkten har utredningen enligt de uppgifter som läckt ut misslyckats.

Omöjligt försvara sig

Skulle förslagen genomföras kommer utrymmet för löntagarnas organisationer att kräva omställningsinsatser eller avgångsvederlag att bli mycket mindre. Än värre är kanske att det i praktiken skulle bli nästan omöjligtför anställda på mindre företag att försvara sig mot en orättvis uppsägning eller avsked.

Vad det kommer att göra med relationerna mellan chef och anställda är faktiskt inte svårt att förstå. Förslagen öppnar för godtycke från arbetsgivarens sida.

Guldklockan kan ersättas med en uppsägning. Då går det inte att tala om balans.

Kan inte genomföras

Bara det gör förslagen omöjliga att genomföra. Det bryter mot den politiska uppgörelsen. Centern får acceptera det. Avtal ska hedras, men då måste det gälla hela avtalet.

Det är inte heller de här förändringarna Sverige behöver. Det är inte svårt att säga upp anställda eller minska personalen. De har vi påmints om de senaste månaderna.

Däremot behövs större trygghet för alla som tvingas till osäkra anställningar. Heltid behöver bli normen, också på kvinnodominerade arbetsplatser. Och anställda på svenska arbetsplatser måste få praktiska möjligheter till kompetensutveckling.

Fack och arbetsgivare försöker

De förslag utredningen kommer med på dessa områden är nästan löjligt otillräckliga.

Parallellt med las-utredningen försöker fack och arbetsgivare hitta en egen lösning på de problem som faktiskt finns. I så fall har politikerna lovat att lägga undan pekpinnarna. Alla är eniga om att det vore det bästa.

Trots - inte tack vare - de politiska turerna kan det fortfarande bli en uppgörelse. I så fall måste den ta hänsyn till både anställdas och arbetsgivares verkliga behov och problem.

Det skulle vara en lättnad för Stefan Löfven och Eva Nordmark. Men det skulle framför allt vara viktigt för 4,5 miljoner anställda.


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Det fick bli den sista frågan. Det fick bli den sista frågan. Än en gång, stort tack..

 • Ingvar Persson

  Nej Kaj, det tror jag inte. Men väljarna har röstat fram en borgerlig riksdag och det får konsekvenser. I det här fallet tycker jag dock, precis som jag skriver i Aftonbladet, att förslagen strider mon det som står i januariavtalet. De kan helt enkelt inte bli regeringens politik.


 • Har politikernas hjärnceller försvunnit totalt?

  Kaj Hellqvist
 • Ingvar Persson

  Klockan går och det är dags att avsluta chatten. Stort tack till alla som skrivit. Jag har bara hunnit svara på en bråkdel av frågorna, men diskussionen lär fortsätta.

  Det sista ordet går till Kaj.

 • Ingvar Persson

  Hej Nils.

  Jag tänker inte ge mig in i den partipolitiska analysen nu. Det lär bli mycket av den varan de närmaste veckorna, men det är klart att både frågan om anställningsskyddet och hyresregleringen riskerar att bli väldigt tunga för Socialdemokraterna.


Podden Jobbet är ett samarbete mellan Dagens Arbete och Aftonbladets ledarredaktion. I det här avsnittet samtalar Helle Klein med Ingvar Persson om hur pandemin har påverkat arbetsmarknaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.