Jonna Sima

Barnet får inte sin mor tillbaka men våldsspiralen kan stoppas

Mordet i Malmö skakar oss i grunden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mordet på en nybliven mamma och läkare i Malmö i måndags har skakat Sverige i grunden.
Mordet på en nybliven mamma och läkare i Malmö i måndags har skakat Sverige i grunden.

En mamma som skjuts i huvudet med sitt spädbarn i famnen. Det är något som vi tidigare skulle kunna ha förknippat med Nazityskland, IS i Syrien, eller med grov kriminalitet i andra delar av världen. Nu gör vi det med Malmö.
Mordet på en kvinna i 30-årsåldern i måndags beskrivs som rena avrättningen av vittnen. Mord, skottlossningar och sprängningar har blivit en obehaglig vardag i Sverige. Men att en nybliven mamma och läkare skjuts ihjäl på öppen gata skakar oss i grunden.

Ovanligt att kvinna skjuts ihjäl

Bara att det är en kvinna som skjuts ihjäl är ovanligt. Att hon dessutom blir kallblodigt mördad på nära håll med skott i huvudet i välmående Ribersborg, som på måndagsförmiddagen badade i solsken på sensommarens varmaste dag, tar vapenvåldet i Sverige till en helt ny nivå.
I skrivande stund vill polisen inte säga något om eventuella motiv till mordet. Vad vi vet är att kvinnan är ostraffad och att pappan till hennes nu moderlösa barn har ett kriminellt förflutet. Vi vet att en ung man född 1999 greps redan under måndagen, misstänkt för medhjälp till mord. Polisen har även beslagtagit ett vapen som kan vara det misstänkta mordvapnet.

Bakslag för förebyggande arbete

Den tragiska händelsen är ett bakslag för Malmöpolisens framgångsrika arbete mot gängkriminaliteten och vapenvåldet. Sedan lite mer än ett år tillbaka driver de projektet "Sluta skjut" tillsammans med kommunen, kriminalvården och civilsamhället. Metoden har hämtats från USA och bygger på att göra det svårt att vara kriminell samtidigt som man erbjuder stöd för de som vill lämna sitt kriminella liv.
Det är lätt att ropa efter mer poliser och strängare lagar i nuläget, och visst är sådana resurser nödvändiga. Men att polisen redan har sett positiva effekter av "Sluta skjut" visar att det är viktigt med ett brett samarbete i samhället.

Det kommer inte att ge ett barn sin mördade mamma tillbaka, men det kan få stopp på våldsspiralen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.