Mejla

Eva Franchell

Usel helg för Amanda Lind

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.

Nej, det blev ingen rolig helg för Amanda Lind.
Ni vet Miljöpartiets partisekreterare med rastahåret, hon som alltid får kommentera partiets usla opinionssiffror. I fyra olika undersökningar får Miljöpartiet så lågt väljarstöd att man bara kan citera sångaren Timbuktu:
The botten is nådd.

Sämre än så här kan det knappast bli och man känner för Amanda Lind som hela tiden får hålla humöret uppe.
– Självklart vill vi stärka våra siffror, men det viktiga för oss är att göra skillnad i verkligheten.

Gröna garanten

Om Miljöpartiet åker ur riksdagen nästa år blir det inte någon skillnad mer. Faktum är att Miljöpartiet, som skulle vara den gröna garanten i den här regeringen, tappar förtroende även i klimat- och miljöfrågor. Miljöpartisterna framställs som överkörda i gröna frågor och nermanglade av maktfullkomliga socialdemokrater.
Frågan är dock om inte Miljöpartiet faller också på egen maktlystnad. Partiledningens taktik har varit att visa att man har regeringsduglighet och kan kompromissa. Miljöpartiet har därför gjort många svåra eftergifter när det gäller miljö och migration.

Opinionsträsket

Nu visar väljarna att de inte ville ha några kompromisser. De ville ha mer grön politik i regeringen och det fick de inte. I stället fick de höra Gustav Fridolin prata om fotbojor på farliga personer. Det är lika desperat som att liberalerna vill avkriminalisera knark. Det märks att det bara är ett år kvar till valet.
Om en månad håller Miljöpartiet kongress i Linköping. En av motionärerna uppmanar till upprensning av opinionsträsket, men det hjälper knappast ett parti på botten.

Om de gröna verkligen vill öka stödet får de göra sin kongress grönare och gladare. Det skulle Socialdemokraterna också må bra av. De behöver i sanning regeringskamrater som driver en tydlig klimat- och miljöpolitik.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM