Mejla

Ingvar Persson

Polisen måste stoppa högerextremisterna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I söndags angreps en fullständigt fredlig och laglig demonstration för ensamkommande flyktingbarns rättigheter på Mynttorget mitt i Stockholm. En grupp högerextremistiska “motdemonstranter” gapade, slogs och kastade dessutom en fyrverkeripjäs mot demonstranterna.

Det tog en kvart innan polisen fanns på plats och kunde skicka bort högerextremisterna. Vid själva attacken fanns ingen bevakning av Mynttroget. Protesterande socialsekreterarna bedömdes inte utgöra något hot mot säkerheten.

Annat i Falun

Annat var det i Falun för drygt en vecka sedan. Då mobiliserades poliser från hela Mellansverige för att nynazisterna i NMR skulle få utöva sin yttrandefrihet.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
När nazisterna demonstrerade i Falun för en vecka sedan fanns polisen på plats.

Att det skulle dyka upp stökiga och hotfulla högerextremister på Mynttorget tycker polisens talesperson inte att man kunde veta. De hade ju inte ansökt om tillstånd för sin “motdemonstration”.

Nej, något tillstånd hade högerextremisterna förstås inte sökt. På sin hemsida delar däremot organisationen Nordisk Ungdom generöst med sig av filmklipp på olika attacker mot “svenskhatare”. I mars, för bara två månader sedan, angreps till exempel en demonstration för just ensamkommande flyktingbarn på Medborgarplatsen.

Ingen överraskning

Dessutom finns filmer som visar attacker på Pridetåg, trakasserier av journalister och bojkottaktioner mot företag. Och nu också en film från i söndags.

För stockholmspolisen borde det kort sagt inte ha kommit som någon total överraskning att högerextremisterna kunde vara ett hot mot demonstrerande socialsekreterare, eller att deras yttrandefrihet kanske måste skyddas.

Efter söndagen har polisen nu en hel rad brott att utreda. Misshandel, försök till misshandel och ofredande till exempel. De ansvariga måste ställas till ansvar. Ytterst är det en fråga om demokratisk trovärdighet.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.