Mejla

Daniel Swedin

Kinberg Batra kan välta hela högern

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas nykonservativa projekt kan sluta i kollaps för hela borgerligheten.
Foto: AFTONBLADET
Moderaternas nykonservativa projekt kan sluta i kollaps för hela borgerligheten.

Det är tid för politiska tal. Om mindre än en månad inleds Almedalsveckan, om några dagar börjar den konkurrerande Järvaveckan i Spånga och innan industrisemestern är slut kommer samtliga partiledare ha hunnit tala både en och två gånger.

I går höll M-ledaren Anna Kinberg Batra sitt sommartal och budskapet har vi lärt oss att känna igen: servicepersonal och anställda i offentlig sektor tjänar för mycket, nyanlända och arbetslösa drar benen efter sig, straffen ska bli hårdare och poliserna fler.

Blir inte som 2006

Det vi får ta med oss från Kinberg Batras tal är i stället beskedet att ledarna för C, KD och L kan betrakta sig som hembjudna till hennes hus i Nacka. Vid familjen Batras köksbord ska de fyra samla ihop sig så att det kan bli en alliansregering efter valet 2018.

Det kan förstås bli en trevlig kväll, men det finns ändå en liten detalj som stör: verkligheten. I verkligheten kommer det nästan helt säkert inte bli någon ny alliansregering 2018.

Vi vet att det enda sättet för att det ska inträffa är att M tillsammans L, C och KD får egen majoritet. Ska man lita på SCB:s siffror så måste man de fyra partierna tillsammans och på ett drygt år locka över 12 procent av väljarna från de rödgröna partierna och SD. Tror någon på allvar att det är möjligt?

Nej.

Svensk politik har länge orienterat efter en karta som inte längre stämmer med verkligheten. På de borgerliga particentralerna är det som om valen 2010 eller 2014 aldrig hänt.

Hellre Fi än SD

Det finns förstås ett till alternativ. Man kan inleda ett samarbete med SD. Och även om närmandet till högerextremisterna har decimerat M:s väljarstöd verkar inte Kinberg Batra vara särskilt oroad.

Det borde hon vara. Enligt nya siffror från SOM-institutet föredrar alla borgerliga väljarna S framför SD. Liberala och centerpartistiska väljare föredrar dessutom V och MP framför SD. Kristdemokraternas väljare föredrar till och med Fi framför SD.

Kanske begriper borgerliga väljare det historikern Håkan Holmberg i sin skrift ”Den farliga mångfalden” pekar på - att SD är ett parti som vill underminera fri press, flerpartisystem, likhet inför lagen och utbildningssystem som bejakar det fria tänkandet.

I sitt projekt med att återupptäcka M:s mörkblåa grundtoner för att gripa makten riskerar Kinberg Batra utlösa kaos i hela den borgerliga partifamiljen.

Det kan ju vara värt att tala om när Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor snart samlas för middag hemma hos M-ledaren.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.