Mejla

Eva Franchell

Ankis desperata brev till ministern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anki Foss med sin man Mikael som nu håller på att förlora sin assistans.
Anki Foss med sin man Mikael som nu håller på att förlora sin assistans.

LEDARE

Strokedrabbade Mikael Foss är en av förlorarna i regeringens budget.
I oktober 2015 drabbades han av en stroke i hjärnstammen och sedan dess är han förlamad från halsen och nedåt. Han är en av många funktionsnedsatta som nu håller på att förlora sin assistans.
Det har gått två år sedan Micke nästan dog. För honom och hans hustru Anki har livet förändrats totalt, förr levde de tillsammans, i dag har de flyttat isär. Myndigheterna ville lägga ansvaret på Anki, men hon ville inte bli sin mans vårdare, hon ville vara hans käresta. Dessutom ville hon fortsätta att arbeta och försörja sig. Hon var ju fortfarande ung.

Anki skaffade sig en liten lägenhet och Micke kunde bo kvar med hjälp av assistenter. Särbolivet gick bra till en början, men nu har Micke drabbats av nedskärningarna inom assistansen. Anki börjar bli desperat. Eftersom hon är fritidspolitiker och Socialdemokrat skriver hon till den ansvariga ministern Åsa Regnér:

Brevet till Regnér

"Åsa Regnér! Vi är partikamrater du och jag. Men jag ser att bara en av oss är en sann sosse. Och det är jag som är det.
Det du och regeringen gör mot funktionsnedsatta och sjuka är inte socialdemokrati. Det är hyckleri. Och rent inhumant.
Min man Mikael Foss är helt förlamad med andningsbesvär efter stroke i hjärnstammen. Han är 57 år och helt klar i huvudet och har exakt samma behov av intellektuell stimulans som före stroken.

Men inte ens han som är helt förlamad och riskerar kvävas till döds får den assistans han måste ha för att inte bli sämre eller rent av dö.
Jag är leg förskollärare och är på gång ut i arbete igen efter lång sjukskrivning. Men detta riskerar förstöras pga min mans indragna assistans vilket betyder att jag måste vårda honom utan ersättning och egen försörjning.
Om jag väljer att jobba riskerar min man att komma till skada eller dö. Han kommer iaf bli en tung post för landstingsvården eftersom han blir mer vårdkrävande med återkommande lunginflammationer m m.

Om jag istället slutar jobba blir jag utan försörjning och blir bidragsberoende. Och jag kommer gå in i väggen och bli beroende av sjukvård för egen del.
Eller så finns ett tredje alternativ:

Att han får den assistans han behöver så att han inte blir sämre utan bättre.

Att assistenter får jobb istället för att vara arbetslösa.

Att kommunen får en leg förskollärare vilket det är mycket stor brist på.

Att jag då blir självförsörjande och betalar högre skatt. Och inte beroende av bidrag.
Vilket alternativ anser ni är bäst för Sverige?

Vilket är bäst rent budgetmässigt?"

Mer än sju miljarder

Vi får se om Anki får något svar. Regeringen har satsat 40 miljarder på reformer, men de funktionshindrade får betala. Staten beräknas spara mer än sju miljarder inom den personliga assistansen under 2016 och 2017.

Den socialdemokratiska kongressen har beslutat att intentionerna i LSS ska följas, men i dag förlorar en person om dagen sin assistans. Micke Foss är bara en av många som just nu drabbas.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

LSS-lagstiftningen

Vård & omsorg

Åsa Regnér

Socialdemokrati

Funktionsnedsättning