Ett misslyckat experiment

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

15 OKTOBER 2008. Det finns nästan ingen som vill köpa sin hyresrätt i Stockholm längre.

När Stockholms finansborgarråd Sten Nordin stoppar utförsäljningen av hyresrätter är det för att verkligheten knackar på dörren. Efterfrågan har helt enkelt stannat av. På Svenska bostäder fick man förr in ett 50-tal ansökningar om omvandling i månaden. I dag är de nere på fyra–fem stycken.

Det moderata bostadsexperimentet misslyckades och det är bra att det aldrig spred sig utanför Stockholm.

I Stockholms innerstad är det mesta redan sålt. När de sista försäljningarna är helt klara kommer 3–4 procent av lägenheterna i innerstan att vara hyresrätter i allmännyttan.

I förotren vågoar ingen köpa

I Stockholms förorter är det få som vågar satsa på att köpa loss sin bostad. Vem vill riskera att stå med höga lån på en lägenhet som sjunker i värde? En sak har vi ändå lärt oss av finanskrisen som startade med att fattiga amerikaner tog stora lån för att köpa sina bostäder: man ska inte förköpa sig.

Det är inte konstigt att Sten Nordin och hans borgerliga kolleger nu så flott skriver på DN:s debattsida att de sätter stopp för utförsäljningarna. I innerstan finns inget kvar att sälja och i ytterstan vågar ingen köpa. Dessutom minskar bostadsbyggandet och bostadskön växer. På fem år har kön nästan fördubblats och det är de unga som står i kön.

Stockholm – en inflyttningsstad

Stockholm är en inflyttningsstad. Hit kommer ungdomarna, här finns jobben, universitetet och högskolorna. Stockholms innerstad behöver ungdomen, musiken och kulturen för att bli ett spännande centrum.

Med Sten Nordin har Stockholms innerstad blivit ett reservat för en mätt och burgen medelålders medelklass. Hur spännande är den egentligen?

Ungdomarna får försöka tränga sig in bäst de kan.

Andrahandsmarknaden är ett alternativ. Kanske en etta på Södermalm för 10?500 kronor i månaden? Eller en etta i Sundbyberg för 7?500 i månaden?

Går inte att hoppas på tur

I dag är det vanligt med budgivning på andrahandskontrakt. Och har man inte pengar kan man hoppas på turen. I Solna avgör lottdragning vem som får hyreslägenheten.

I Stockholm kan ungdomar med rätt födelseår ha turen att få en särskild ungdomslägenhet.

Men det går inte att flytta till Stockholm och hoppas på tur. Få unga människor har råd att betala 10?500 kronor i månaden. Det är mer än studielånet.

Det är få som har föräldrar som kan köpa någon av Sten Nordins omvandlade bostadsrätter. Det är därför han lägger ner bostadsexperimentet i Stockholm.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN