ÅSIKT

Göran Persson – ett happy moment

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nere på Stortorget dunkade festivalmusiken. I år krockade Malmöfestivalen med den stora Kommek-mässan om kommunal ekonomi. Det blev en blandning av sambaglitter och grå kostym när över 4 000 kommunalekonomer och kommunalpolitiker i veckan strömmade förbi festivalen mot Malmö mässhallar. Där skulle de diskutera den nya regionindelningen och framtidens kommunala verksamhet. Allvarliga ting.

Men även kommunalfolket har sina happy moments. I år fick de lyssna till alla tiders mest populära föreläsare.

Det framgick redan av Inger Nilssons presentation:

–?Det här är ett väldigt speciellt seminarium med ett anförande av en alldeles speciell person?…

–?Välkommen Göran!

Över tusen delegater applåderade när Göran Persson äntrade talarstolen. Solbrun och med den ljusblå skjortan uppknäppt log han mot publiken.

–?Jag kallas fri debattör numera, det var sådana man skydde som pesten för några år sedan. Men jag är ingen fri debattör, jag är bonde. Jag talar och jag ger ett och annat gott och dyrt råd.

–?Men jag känner mig fortfarande som ett kommunalråd!

Blå eldslågor projicerades bakom Göran Persson och pressfotograferna låg fortfarande nedanför talarstolen i kamp om att få den bästa bilden. På ytan såg allt ut precis som förut.

Göran Persson talade om politik och jämförde medelskattekrafter och skattesatser. Bollade med siffror. Där åkte glasögonen av, precis som förr.

Han vet fortfarande att leverera en nyhet och de församlade journalisterna fick sitt.

–?Jag tycker att man ska vänta med regionfrågan.

Här har hela den kommunalekonomiska mässan handlat om en ny regional indelning av Sverige. Om hur län och landsting ska omvandlas till stora regioner. Det är bara moderaterna som tvekar. Och då kommer Göran Persson och säger att frågan inte är så viktig.

–?Jag ser då inga demonstrationståg med krav på nya regioner.

Han vill hellre ha stora kommuner och en stark stat. Landstingen är ändå väldigt anonyma, säger han sedan på sin informella pressträff efter talet. Han utvecklar sitt resonemang lite förtroligt. Jo, han tyckte så här även när han var statsminister, men partiet var splittrat i regionfrågan så han skickade den till en utredning för att få lugn och ro i valrörelsen.

Mässarrangörerna konstaterar att de aldrig haft så många anmälningar till ett seminarium som det här. Göran Persson är här för elfte gången så han börjar bli en institution.

Det enda som skiljer sig från förr är att den här gången fick de betala dyrt för Göran Perssons medverkan. Han må tala med en statsministers auktoritet, men han är bara en konsult som kan anlitas av vilket företag som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM