Mejla

Daniel Swedin

Brevbombning ger inga jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT
Vill ha nya regler.

■ ■ Nu ska arbetslösa slippa söka arbeten de inte kan få.

Det meddelade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i går.

– För att minska antalet irrelevanta ­ansökningar som stjäl tid av alla inblandade parter har jag avskaffat den regel som krävde att varje arbetsförmedlare

i varje möte med en arbetssökande ­skulle överlämna ett antal jobbförslag, sa ­Sjöberg till Dagens Nyheter.

Nu ska myndigheten bli bättre på att matcha arbetslösa mot jobb som finns och som de kan få. AF har insett att hot om repressalier och massutskick av ­jobbansökningar inte fungerar. Inte för arbetssökande, inte för arbetsgivare.

Kratta löv och skriva cv:n

Man får hoppas att många hör på, för drivkraften att ställa krav på och sätta ­arbetslösa i meningslösa aktiviteter är nämligen stark i det här landet.

Riksdagen har beslutat att social­bidragstagare ska avkrävas motpresta­tioner – som att kratta löv eller lära sig skriva cv:n – för att få pengar.

I mars nästa år ska långtidsarbetslösa bli av med sin a-kassa om de missar ett möte på AF, misslyckas med att fylla i sina rapporter eller inte upprättar en ­aktivitetsplan.

Det där är ett arv från förra regeringen, men MP och S vill inte ändra i det.

Blir man mer anställningsbar om a-kassan villkoras av att man går på möten? Bryter man sitt bidragsberoende om man måste kratta framför stadshuset för att få några pengar? Underlättar hundratals framtvingade ansökningar rekryteringen för ett företag?

Väldigt lite tyder på det.

Lösningen är politik

Forskning visar att det inte är så att den som söker många jobb oftare får anställning än den som söker få jobb. Och för socialbidragstagare kan aktiveringstvång och hot om indraget bidrag leda till att man fastnar i sitt bidragsberoende.

Om man vill lyfta människor ur arbetslöshet och utanförskap måste lösningen i stället vara en politik som hjälper människor, som ser dem som individer och ­hittar lösningar som passar dem.

Sådant som AF nu säger sig vilja syssla med, alltså.

Nu är det bara regeringens tur att överge den moraliserande och straffande linjen.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM