ÅSIKT

Sverigedemokraternas skräckfilm från rymden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Sedan Jimmie Åkesson sjukskrev sig har splittringen inom SD blivit allt tydligare.
Foto: William Hahne är sedan i går ordförande för SD:s stockholmsdistrikt.
LEDARE

Under ett åtta timmar långt kaosartat möte i Alvik i västra Stockholm avgjordes i går striden om vem som ska vara det Sverigedemokratiska partidistriktets ordförande.

Vann gjorde William Hahne, som också är vice ordförande i SDU, Sverigedemokraternas hårdfört nationalistiska ungdomsförbund.

Vill styra SD åt höger

Hahne representerar tillsammans med bland andra SDU-ordförande Gustav Kasselstrand en långt mer radikal falang inom partiet. Etnonationalister brukar de kallas och anser att den etniska samhörigheten är grunden för nationen Sverige. Här ser man på SD-partiledningen som allt för vek, kompromissvillig och populistisk.

Samtidigt vill partieliten på olika sätt kväsa den här interna oppositionen. SD-ledningen har försökt avsätta Gustav Kasselstrand som ordförande för SDU och ordförandebeslutet i går såg ett tag ut som det skulle ogiltigförklaras av partiledningen. Det pågår dessutom ett uteslutningsärende mot Hahne.

Detta är ett riksdagsparti, alltså. Vad handlar bråken om?

Under de senaste åren har ungdomsförbundets toppar markerat att de vill orientera SD längre åt höger, och de har fått backning av tidigare partiledningar och människor kring den.

Kultur istället för ras

Ute i landet flyttar man fram sina positioner, och det finns exempel på att personer med kopplingar till mindre rumrena högerextrema organisationer har agerat legosoldater i denna maktkamp.

Det sägs att Gustav Kasselstrand förbereder sig på att ta över partiledarskapet i Sverigedemokraterna om Jimmie Åkesson inte är tillbaka från sin sjukskrivning i höst.

Under Åkessons ledning har SD aktivt försökt distansera sig från den så kallade "nationella rörelsen" - nynazister, oreformerade fascister - och slutat prata om ras och etnicitet. I stället har man försökt lansera en teori om kultur som gemenskapsbärande projekt. Det är människors "kultur" - inte deras ras - som gör att de inte passar in i Sverige.

Högerextremt samlingsparti

Björn Söders uttalanden om judar, återkommande avslöjanden om SD-företrädares rasism, hot och hets mot invandrare komplicerar möjligen bilden.

"Det finns inga vattentäta skott mellan etnonationalismen och Sverigedemokraternas kulturnationalism. Båda ryms i dagens Sverigedemokraterna som mer och mer liknar ett samlingsparti för den svenska radikalnationalismen", skriver Expos Daniel Poohl i en kommentar till falangbråken inom Sverigedemokraterna.

Ytterst handlar de uppslitande bråken i SD alltså om detta: en konflikt om vilken metod som ska gälla när man delar upp, skingrar och rangordnar människor för att bygga ett nytt Sverige.

Vem som vinner återstår att se, men en slogan från Hollywood-filmen "Alien vs Predator" känns passande här: Oavsett vem som vinner... förlorar vi.

Daniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM