Eva Franchell

Kinberg Batra vill inte lyssna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Kinberg Batra och Annie Lööf i riksdagen.
Anna Kinberg Batra och Annie Lööf i riksdagen.

I helgen har Anna Kinberg Batra koketterat med sitt förflutna. Redan som 13-åring gick hon med i Moderata ungdomsförbundet för att hon ville ha betyg.

Och på den vägen är det.

Anna Kinberg Batra vill fortfarande ha fler betyg i skolan. I gårdagens paradintervju i Svenska Dagbladet menar hon att barn kan börja få betyg redan i fjärde klass. Därmed sluter hon upp bakom Jan Björklund som vill betygsätta landets tioåringar. En av hans sista insatser som utbildningsminister var just att sjösätta utredningen om betyg från fjärde klass.

Den utredningen har sedan sågats av en majoritet av remissinstanserna inklusive lärare och rektorer. Det finns ingen vetenskaplig grund för att tidiga betyg skulle ha någon positiv effekt på lärandet, konstaterade också en rad professorer i Vetenskapsakademien.

Ändå hävdar Anna Kinberg Batra att hon tagit fram sitt förslag i samråd med expertis. När reportern på Svenska Dagbladet pressar henne lite svarar hon att experten heter Tomas Tobé och är partisekreterare i Moderaterna. Den som googlar Tomas Tobé får veta att han visserligen varit skolpolitisk talesperson ett par år, men att han framför allt ägnat sig åt företagande. För några år sedan utsågs han till och med till Alliansens mest företagsvänliga politiker av föreningen Företagarna.

Det är nog i det ljuset vi ska se det moderata betygsförslaget. Betygen blir ännu en resultatuppföljning på den konkurrensutsatta skolmarknaden. Men det är betyg, prov, mätande och kontrollerande som dränkt lärarna i en sådan byråkrati att de inte längre hinner med den vanliga undervisningen.

För ett skolföretag kan några höga betyg i fjärde klass bli ett försäljningsargument.

För barnen, däremot, är tidiga betyg snarast att jämföra med idrottens elitsatsningar på barn. De sporrar ett fåtal medan resten ger upp och lägger av.

Lärarna behöver inte betygsätta fjärdeklassare. De vet vilka elever som behöver stöd. Det lärarna behöver är resurser för att stötta de elever som behöver hjälp med matten eller svenskan. Dessutom behöver de arbetsro och inte fler förändringar från Alliansen.

Om Kinberg Batra ändå bestämmer sig för att med stöd av Sverigedemokraterna införa tidiga betyg. Då gör hon det på tvärs mot den samlade expertisen. Då vill hon inte lyssna eller så bryr hon sig inte.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN