ÅSIKT

Åkesson är sjuk men politiken lika rasistisk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
LEDARE

Jimmie Åkesson är sitt parti.

Att han nu blir sjukskriven på obestämd tid skapar säkert förvirring både inom Sverigedemokraterna och i riksdagen. Första frågan är givetvis hur Sverigedemokraterna kommer att agera när budgeten presenteras i nästa vecka.

Men sannolikheten att Sverigedemokraterna skulle börja bråka och utlösa en regeringskris minskar med en frånvarande partiledare, konstaterar statsvetaren Ulf Bjereld.

Chefsideolog

Så är det givetvis, det blir business as usual. Jimmie Åkesson ersätts av partiets chefsideolog Mattias Karlsson så politiken lär ligga fast.  Däremot blir det mindre av resor i landet och spektakulära utspel som leder till tårtkastning och bråk. I värsta fall innebär Jimmie Åkessons sjukdom att Sverigedemokraterna får en normaliseringsperiod bara för att den provokative partiledaren är borta.

Mattias Karlsson lär sakna Jimmie Åkessons hårdhet, men vi ska komma ihåg att politiken kommer att vara densamma. Även när partiledaren är sjuk är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti.

Att han är sjuk kan vi beklaga, men hans politik ska vi fortsätta att bekämpa.

Spelmissbruk

Spekulationerna är givetvis många. Under valrörelsen anklagades Jimmie Åkesson för spelmissbruk. I de sista debatterna var han också anmärkningsvärt frånvarande. Kanske var det utbrändheten som gjorde sig påmind redan då.

I ett långt brev till partivännerna skriver han att han mår dåligt, att människor i hans omgivning noterat det. Ja även tv-tittarna kunde faktiskt se att han var vitblek och näst intill apatisk i slutdebatterna. Knappast någon valmagnet, egentligen.

Att han trots sjukdomen lyckades samla över 13 procent av väljarna är faktiskt anmärkningsvärt.

Bara börjat

I brevet klagar Jimmie Åkesson på kampanjjournalistiken och det är möjligt att vi journalister uppehållit oss alldeles för mycket vid hans person. Det är hans politik som är farlig och under sjukdomsfrånvaron måste medierna nu se möjligheterna att granska Sverigedemokraternas politik.

Varje förslag, samarbetet med Alliansen. Varje landsting och kommun där Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik förstör framtiden för papperslösa barn måste fram i ljuset.

Jimmie Åkesson är utbränd, men granskningen av hans parti har bara börjat.

ARTIKELN HANDLAR OM