Mejla

Eva Franchell

Den sårbara kärnkraften

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sprängdeg hittades i går inne på Ringhals kärnkraftverk. Det visar hur sårbar kärnkraften är.

Kommunikationschefen på Ringhals spelar ner fyndet. Det fanns ingen explosionsrisk, degklumpen var mindre än en knytnäve.

– Kontrollen fungerade, konstaterar kommunalrådet Jörgen Warborn (M) i Varberg.

Det var en bombhund som markerade att något misstänkt fanns på en truck som var på väg från ett inhägnat industriområde till det hårt bevakade driftområdet. Polisen har bekräftat att det var sprängdeg som låg halvt gömd ovanpå en brandsläckare på den stora trucken.

Senast trucken undersöktes var i måndags och då fanns inte sprängmedlet där. Polisen försöker nu kartlägga vad som hänt mellan måndag och onsdag.

Skyddsnivån höjdes omedelbart vid samtliga kärnkraftverk i Sverige.

Än vet vi inte ingenting om sprängmedlet. Det kan vara allt från ett dåligt skämt till början på en terroristaktion.

I vilket fall visar fyndet hur sårbar kärnkraften är. Hur nära det kan vara mellan energiproduktion och en total katastrof. Dra en cirkel runt Fukushima eller Tjernobyl och flytta över den till svenska Halland.

Alldeles oavsett de olika kärnkraftverkens kapacitet kan man med blotta ögat föreställa sig vad som skulle kunna hända även i Sverige.

För ett år sedan brann det i Ringhals kärnkraftverk. En kvarglömd dammsugare inne i reaktorn fattade eld och orsakade miljardskador.

Kärnkraften kan vara farlig och det är därför vi måste avveckla reaktorer som de i Ringhals. Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima är bevis för att det som inte kan hända faktiskt har hänt.

Dammsugaren och sprängdegen indikerar att det också skulle kunna hända här

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN