Mejla

Somar Al Naher

Bilprovning är en dyrköpt läxa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att besikta bilen har blivit dyrare sedan Bilprovning avreglerades.

LEDARE

Grattis alla bilägare. Bilprovningen har blivit dyrare och kvaliteten sämre. Det visar en genomgång som Transportstyrelsen har gjort.

Regeringen visste mycket väl att det skulle bli såhär. Erfarenheter från Finland visade att när deras bilprovning avreglerades på 90-talet så ökade snittpriset på en besiktning. Näringsdepartementet fick fakta på bordet redan 2007 när konsultföretaget McKinsey redovisade resultatet av den misslyckade avregleringen i vårt grannland.

Struntar i kunden

Så varför valde regeringen att avreglera ändå? Det är svårt att tro att det har med kunden att göra. När man mätte nöjdheten hos kunderna sista året innan avregleringen var 94 procent av Bilprovningens kunder nöjda.

Ett av regeringens huvudargument med avregleringen var att öka tillgängligheten. Men som Riksrevisionen visade i sin granskning från 2007 fanns det inte några påtagliga problem med tillgängligheten. Tvärtom. I dag riskerar glesbygden att bli utan bilprovning där lönsamheten saknas.

Försämrad kvalitet

Tidigare skickade statliga Bilprovningen en påminnelse när det var dags att besikta bilen. Efter avregleringen har den uppskattade tjänsten försvunnit och nu måste bilägaren själv hålla koll. Till Dagens Nyheter säger Transportstyrelsen att man har tagit emot kritik från bilägare om att det är betydligt svårare att boka tid i dag än före avregleringen. Kunderna tycker att det har blivit krångligare att hitta information om vilka besiktningsföretag som finns och hur man bokar.

Enbart ideologi

Hur man än vrider och vänder på argumenten är det svårt att förstå varför regeringen genomförde avregleringen.
Igår medverkade näringsministern Annie Lööf i SVT:s Agenda för att debattera vinstfrågan inom välfärdssektorn. Det ska finnas samma möjlighet att göra vinst på att vårda gamla som på att bygga sjukhus menade hon. Plötsligt blir det tydligt. Avregleringar - oavsett om det rör bilar eller vård - handlar inte om kvalitet eller ekonomi. Det handlar enbart om ideologi.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Somar Al Naher

Transportstyrelsen