ÅSIKT

Än är det långt kvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
POLITIK I DET GRÖNA? Miljöprogram från de borgerliga? Moderatledaren vill spela ned frågan. Kd:s och centerns miljöprogram är bättre. Men hur går det med miljön om de borgerliga får bilda regering i höst? De som bryr sig om miljön har mycket kvar att önska.
LEDARE

Moderaterna ger inga besked om ett borgerligt miljöprogram före valet. ”Jag vill tona ned att vi så ofta pratar om något som skulle komma”, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Det är lätt att förstå varför Reinfeldt vill spela ned frågan. I förra veckan krävde kristdemokraterna en gemensam miljöpolitik före valet. I måndags var det centerns tur, men de politiska skillnaderna är stora inom alliansen.

Fredrik Reinfeldt visar det tydligt i intervjun med Lars-Ingmar Karlsson på DN. ”Allt för mycket piska i Sverige kan medföra att företag flyttar till Baltikum eller Polen”, säger moderatledaren. ”Piskan förstör jobb i Sverige men räddar inte miljön”.

Lika falskt då som nu

Men hallå. Det argumentet använde industrin på 1980-talet, till exempel när Birgitta Dahl ville avveckla freonerna som förstör ozonskiktet. Det var lika falskt då som nu.

Sverige har haft en ambitiös miljöpolitik som drivit på teknikutvecklingen, men aldrig med så hårda krav att det lett till massflykt av företag. Miljöteknik är numera en av de största exportbranscherna.

Var har Reinfeldt varit?

Dessutom inför Baltikum och Polen EU:s miljöregler, som Sverige varit med om att höja. Var har Reinfeldt varit de senaste tjugo åren?

Kristdemokraternas och centerns miljöprogram är bättre. Det märks att Maud Olofssons medarbetare frågat även experter utanför sina egna led om råd. Många av förslagen borde bli regeringspolitik oavsett vem som vinner valet.

På tre viktiga punkter är ändå centerns besked oklara. Miljöskatterna, lagstiftningen och kärnkraften.

Maud Olofsson vill ha mer morötter än piska, men tänker verkligen centern sänka de miljöskatter som ger biobränslena deras konkurrenskraft? Olof Johansson slogs mot Carl Bildts planer på att sänka koldioxidskatten i början av 1990-talet, men förlorade.

Hur ska det gå denna gång om alliansen bildar regering? ”Man kan ana en borgerlig linje i att försöka få bort miljöskatter och andra ekonomiska styrmedel”, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska naturskyddsföreningen.

Mycket kvar att önska

Alliansens tillväxtgrupp pekar ut miljölagarna som en källa till krångel för företagen. Det har även Maud Olofsson gjort, trots att miljöbalken redan förenklats. Vilka miljökrav är det som ska bort?

Kärnkraften är inte långsiktigt hållbar, menar centerpartiet i sitt miljöprogram, men säger inget om tidtabellen för avveckling.

Den som bryr sig om miljön har mycket kvar att önska, både av centerpartiet och av alliansens gemensamma politik.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM