ÅSIKT

Olofsson är det nya högerspöket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Svensk politiks nya högerspöke heter: centerpartiet. Maud Olofsson intervjuas i senaste numret av Veckans Affärer och gör rent hus med välfärdsstaten när hon sammanfattar sin politiska ideologi.

”Individen ska klara så mycket som möjligt själv. Det som inte går på familjenivå ska lösas på kommunal nivå. Nästa steg är regionen och bara det som inte går att sköta av andra ska staten lägga sig i.”

Med tillägget: ”Vi vill inte att staten först ska dra in pengarna och sedan betala ut dem igen i form av bidrag.”

Inte konstigt att storstadshögern, den nyliberala, ryser av välbehag och i Olofssons centerparti ser ett härligt alternativ till Reinfeldts mysmoderater.

Maud Olofsson har blivit hipp. ”Maud kan bli valrörelsens Leijonkung”, skriver Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz. ”Det har hänt nåt magiskt. Jag har fallit som en fura för Maudan”, bloggar Linda Skugge. Detta eftersom Olofsson i sin meritförteckning säger att hon var ”trebarnsmor” mellan 1981 och 1989.

Centern har tagit över moderaternas roll som det mest företagarvänliga partiet, som de som utesluter löntagarnas rättigheter ur analysen. Unga ska undantas från lagen om anställningsskydd, precis som den franska regeringen försökte göra men hindrades av proteststormen.

I Veckans Affärer lovar Olofsson att det ska bli billigare och enklare att anställa, att det över huvud taget ska bli lättare att vara företagare. I det löftet ingår, ordlöst, att det ska bli enklare att sparka.

Bäva månde gravida kvinnor, tjejer i åldern då det brukar vara dags att skaffa barn. Att de sägs upp allra först blir enligt alla erfarenheter konsekvensen av försämrad anställningstrygghet.

I går presenterade allianspartierna sin uppgörelse om energipolitiken. Centerpartiet ingår numera i en borgerlig allians som inte vill lägga ner kärnkraftverk. Däremot ska vi öka kapaciteten i de kärnkraftverk vi redan har.

Snacka om att centern bryter med sin historia, gör helt om i sin hjärtefråga nr 1: att avveckla kärnkraften.

I Veckans Affärer avfärdar Olofsson det med orden: ”Om vi nu har kärnkraftverken är det väl bra att de körs så effektivt som möjligt [...] Vi har ju avfallet hur som helst.”

Centern har svagt stöd i opinionsundersökningarna. Tjurrusningen åt höger väcker ingen större entusiasm bland väljarna. Men för Maud Olofsson och hennes gäng räcker det tydligen att storstadshögern storknar av förtjusning.

Det finns en hake. Nyliberalerna i Stockholm har sällan haft känsla för vad som är viktigt för mer vanligt folk ute i landet, centerns kärnväljare.

Maud Olofsson vinner hyllningar av stenliberaler och riskerar att gräva centerns grav.

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM