ÅSIKT

Ådalen 1931 – Kina 2005

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: usla arbetsvillkor Arbetsmiljön för kinesiska arbetare är ofta usel. Den här mannens svärson är en av de 141 gruvarbetare som blev instängda efter explosion i en gruva i staden Chenjiashan. I en annan stad, Chongqing, protesterade tiotusen arbetare i oktober 2005 mot sina hemska arbetsvillkor. Två kvinnor sköts ihjäl.
LEDARE

Nyss högtidlighölls minnet av skotten i Ådalen 1931. Våld mot fredliga demonstranter är fortfarande verklighet i världen.

I oktober förra året vågade tiotusen arbetare protestera mot de usla arbetsvillkoren i kinesiska Chongqing. Säkerhetstrupperna sköt skarpt. Två kvinnor dödades.

Ett av många övergrepp på de mänskliga rättigheterna i Kina. Oberoende fackföreningar är inte en del av det kinesiska under som Lars Leijonborg och andra hyllar.

Livsfarlig arbetsmiljö

Fria fackföreningsinternationalen, FFI, tecknar en mörk bild av tillståndet i Mittens rike i sin senaste årliga rapport. Arbetsmiljön är ofta livsfarlig, arbetstiderna långa. Privatiseringar och korruption är en viktig orsak till de anställdas missnöje. Många av protesterna beror på att korrupta företagsledare förskingrar löntagarnas pengar, enligt FFI.

En tämligen annorlunda bild än den hyllning till den kinesiska marknadsekonomin som Dagens Nyheters ledarsida publicerade i söndags.

Årsrapporten om kränkningar av de fackliga rättigheterna har mycket annat att berätta. Om de usla villkoren för världens migrantarbetare, om övergrepp i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och exportzonerna i Asien. Sammanlagt mördades 115 fackliga ledare under år 2005. Över 1?600 blev misshandlade.

Ordföranden för FFI, Guy Ryder, är en av deltagarna på det tredje Anna Lindh-seminariet. Årets tema är de globala arbetsvillkoren. Fackliga och politiska ledare från hela världen möts i Stockholm i dag och i morgon. De ska diskutera strategier för arbetsrätt, arbetsmiljö och rättvisa i den globala ekonomin.

Det är ingen avancerad gissning att en slutsats blir behovet av fackligt samarbete över gränserna. Men vilka krav är partierna beredda att ställa på de globala handelsavtalen och på de internationella bankerna?

Ryssland på tur

Kina släpptes in i världshandelsorganisationen WTO utan att landet behövde tillåta fria fackföreningar. Nu står Ryssland på tur, ett land där demokratin och yttrandefriheten inskränks allt mer.

När Anna Lindh besökte Kina år 2001 som EU-ordförande kritiserade hon diktaturen. Näringsminister Thomas Östros har gjort detsamma.

I går gästade EU:s handelskommissionär sin kinesiske kollega. Den viktigaste frågan i vårt samarbete är att komma åt piratkopieringen, sa Peter Mandelson. Ingenting om sjöröveri-et på arbetsmarknaden, om att Kinas exportunder bygger på kränkningar av de anställdas rättigheter.

Det duger inte. Fackföreningarna måste ställa krav på politikerna vid förhandlingsborden.

Ingen mer frihandel utan föreningsfrihet.

Inga fler lån till diktaturer som mördar oppositionella.

ME