ÅSIKT

Ta debatten med de högerextrema

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Resultatet i Ungt val är en varningsklocka

Foto: Stå upp Tystnad hjälper inte mot högerextremisterna, demokratiska krafter måste mobiliseras.

Sverigedemokraterna är tredje största parti i Aftonbladets Ungt val. Bara moderaterna och socialdemokraterna samlar fler röster bland unga mellan 15 och 21 år.

Skillnaden mellan killar och tjejer är stor. 17 procent av pojkarna och 6,2 procent av flickorna röstar på sverigedemokraterna.

2,9 procent av pojkarna väljer de ännu brunare nationaldemokraterna. Tjejerna är mer röda och gröna. Killarna är mer bruna.

Att var femte kille sympatiserar med högerextrema partier är en allvarlig varningsklocka.

Ungt val är ingen statistiskt säkerställd opinionsundersökning. Att rösta i Ungt val är frivilligt och bygger på engagemang. 120?000 unga har röstat. Det ger en viktig signal om vilka stämningar som finns i ungdomsgruppen.

Tystnad inget alternativ

Det gäller att ta debatten med de högerextrema. Att tiga ihjäl sverigedemokraterna med argumentet att de är odemokratiska och människofientliga (förvisso helt riktigt) hjälper inte. Tystnad är inget alternativ i höstens valrörelse – om vi vill stoppa sverigedemokraterna från större inflytande över politiken än de redan har.

Argumenten mot högerextremismen är självklara. Det är ingen konst att diskutera ner främlingsfientliga krafter som skyller samhällets problem på att människor har olika ursprung och etniciteter.

Människovärde, mångkultur och internationell solidaritet gör Sverige gott. Varje högerextrem uppgift om vad invandringen ”kostar” kan lätt motbevisas.

Så gör det! Låt den politiska debatten handla om grundläggande värden. Hur vi ska vara mot varandra, vilket ansvar vi har och vilken respekt vi ska visa.

Sverige rymmer många människor som tror på människovärdet. Kravet på flyktingamnesti och kyrkans påskupprop mot den hårda flyktingpolitiken samlade en stark opinion. Särskilt många ungdomar kämpade för flyktingarnas rätt.

En undersökning från Göteborgs universitet visar att svenskarnas hårda attityd mot flyktingar har mildrats. Nu är det 48 procent av befolkningen som tycker att det vore bra om Sverige tog emot färre flyktingar, mot 52 procent 2004.

Fortsätt mobiliseringen

”Flyktingvännerna har mobiliserat”, säger statsvetaren Marie Demker i DN.

Mobiliseringen måste fortsätta. Alla goda, demokratiska krafter måste dra åt samma håll. Särskilt på det lokala planet, där sverigedemokraterna gör sig påminda med platser i kommunfullmäktige, flygblad, klistermärken och torgmöten.

Att låtsas som om högerextremisterna inte finns ger dem bara stöd för myten att ingen vågar ta debatten för att de har rätt och vet vad ”folk egentligen tycker”.

Ut med högerextremisterna i ljuset. Då framstår de exakt så korkade som de är.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM