Släpp in FN på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dålig ekonomi är skälet till att Bush behöver hjälp med Irak

VÄDJADE OM HJÄLP I tisdags vädjade George W Bush till FN om hjälp. Men det är bara USA:s fortsatta ovilja att fullt ut samarbeta med världsorganisationen som står i vägen. Foto: AP
Foto: ap
VÄDJADE OM HJÄLP I tisdags vädjade George W Bush till FN om hjälp. Men det är bara USA:s fortsatta ovilja att fullt ut samarbeta med världsorganisationen som står i vägen. Foto: AP

26 september 2003. Det svänger snabbt i den amerikanska opinionen. När president George W Bush i maj förklarade att Saddams regim i Irak fallit bars han fram av enorma popularitetssiffror. Högre än någon annan president sedan andra världskriget. I dag uppger knappt 50 procent av de amerikanska väljarna att de har stort förtroende för presidenten.

Skälen är två: det kaos som råder i Irak och den amerikanska ekonomin. Det statliga budgetunderskottet skenar och sedan Bush fick makten har närmare tre miljoner jobb försvunnit på hemmaplan. Samtidigt kostar ockupationen av Irak enorma summor. Bush vädjade nyligen till kongressen om 85 miljarder dollar för ändamålet, och då hade han ändå utelämnat stora kostnader för den civila återuppbyggnaden.

Inte minsta bevis

I går läckte det dessutom ut en rapport av David Kay, CIA:s chef för vapeninspektionerna under ockupationen. Rapporten visar att CIA trots månader av sökande inte har funnit minsta bevis för att Irak hade massförstörelsevapen vid tiden för anfallet.

Pengar till civila insatser

Uppgiften gör det inte enklare för Bush.

Mot den här bakgrunden ska man se USA:s försök att inom ramen för FN få fler länder att bidra till återuppbyggnaden. När Bush talade inför FN:s generalförsamling i tisdags vädjade han om sådan hjälp. Han vill ha soldater och pengar till civila insatser. Samtidigt vägrar han hårdnackat att lämna ifrån sig makten över Irak. Flera länder i säkerhetsrådet, bland annat Frankrike, har krävt en starkare roll för FN och en tydlig tidtabell för civilt styre. Därmed håller USA fast vid den linje DN:s utrikesredaktör Per Ahlin kallat multilateralism à la carte. Bush söker FN:s stöd när det passar amerikanska intressen. Inte annars.

Nu förbereder USA en ny resolution i FN, och säkerhetsrådets medlemmar står inför ett svårt dilemma. Om de hörsammar USA:s vädjan utan att samtidigt kräva mer makt åt FN kommer det med rätta att uppfattas som ett godkännande av kriget i efterhand. EU säger sig nu vara redo att bidra med 200 miljoner euro, en spottstyver jämfört med vad USA bett om.

Omöjligt acceptera lidandet

Samtidigt är det omöjligt för FN att passivt acceptera det mänskliga lidande som blivit följden av USA:s oförmåga att skapa ordning på ockuperad mark. Det går nu inte en dag utan nya rapporter om terrorism, svält och kaos. I går avled Aquila al-Hashimi, en av tre kvinnor i Iraks styrande råd, fem dagar efter attentatet mot henne.

FN måste göra något, och det är bara USA:s fortsatta ovilja att fullt ut samarbeta med världsorganisationen som står i vägen.

JB

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.