Mejla

Susanna Kierkegaard

Nu har Trumps sista barnvakt sagt upp sig

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Mike Blake / X00030

Hög omsättning är inte alltid positivt. Särskilt inte när det gäller ministrar i en regering. USA:s president Donald Trump lyckades i går bli av med ännu en medarbetare: försvarsminister James Mattis.

Tycka vad man vill om USA:s försvarspolitik, men Mattis har varit en jämförelsevis stabil typ i den amerikanska regeringen. Tanken på att posten som försvarsminister nu kan tillfalla någon lika oberäknelig som Trump själv är minst sagt oroande.

Kallar hem soldater

Droppen för försvarsminister Mattis kom när Trump bestämde sig för att börja kalla hem nästan hälften av USA:s 14 000 soldater i Afghanistan och alla 2 000 soldater i Syrien.

Beslutet verkar ha kommit som en överraskning för både regeringen och USA:s allierade. Presidenten trotsar alla råd han fått och bryter dessutom sin egen linje från augusti 2017, som var att öka närvaron i Afghanistan.

Kortsiktig och självisk

President Trump är inte intresserad av långsiktighet. Det har han visat gång på gång i sin klimatpolitik – Trump har bland annat dragit sig ur Parisavtalet med världens gemensamma klimatmål och skurit ner på pengar till klimatforskning. Det militära arbetet i Afghanistan och Syrien är ännu två exempel på plötsliga beslut som kan få stora konsekvenser långt fram i tiden.

Trump verkar heller inte intresserad av andra länder än USA eller hur internationellt samarbete kan gynna landet. I ett twitterinlägg från 2011 skev Trump: ”När ska vi sluta slösa våra pengar på att återuppbygga Afghanistan? Vi måste bygga upp vårt eget land först.” I likhet med presidentens politik i klimatfrågan, styrs USA:s militära operationer utomlands av en slags barnslig själviskhet.

Får konsekvenser för världen

Trumps nya politik i Afghanistan kan få svåra konsekvenser. Analytikern Michael Kugelman vid Woodrow Wilson International Center i Washington har kallat neddragningen ”en stor propagandakupp för talibanerna. De har fått tillbakadragandet av utländska soldater de alltid velat ha, utan att ha behövt erbjuda något i utbyte.”

I Vita huset skapar avhoppet en ny maktdynamik. Presidentens olidliga ledarstil har till slut fått en av de sista seriösa ministrarna att avgå. Nu sitter Trump på tronen utan några barnvakter som håller honom i schack.

Vad det betyder för resten av världen lär vi snart märka.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.