ÅSIKT

Sjukas pengar betalar arenor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: COLOURBOX
Pengarna går till nya sportplaner i stället för till de sjuka.
LEDARE

15 miljarder som skulle gå till sjuka kommunalarbetare har under 2012 och 2013 fått finansiera upprustning av skid­anläggningar och fotbollsplaner. Sjuk­försäkringen blir allt mer sjuk.

Tidningen Kommunalarbetaren har granskat landets kommuner. Pengarna, som är så kallade avtalsförsäkringar, är förhandlade i lönerörelser för många år sedan för att ge en extra trygghet för till exempel undersköterskor och barn­skötare vid sjukdom. Rätten till ersättning prövas inte i enskilda fall utan bygger på att de allmänna trygghets­systemen fungerar.

Sjuka straffades dubbelt

Det gör de inte. När Alliansregeringen ändrade reglerna i sjukförsäkringen 2008 ledde det till att allt fler sjuka

nekades ersättning. När sjukpenningen försvinner får man nämligen inte heller några pengar från den kollektivavtalade sjukförsäkringen.

Så när man i stället för sjukskrivning blir inskriven hos Arbetsförmedlingen straffas man dubbelt. Både sjukpenningen och avtalsförsäkringen försvinner från kontot.

Att sjukförsäkringen inte fungerar leder till att det blir billigare för arbetsgivarna. De pengar som sätts undan för avtalsförsäkring samlas på hög när de inte kan utnyttjas.

Pengarna går tillbaka

Afa, försäkringsbolaget som förvaltar arbetsmarknadens parters avtalsförsäkringar, får inte gå med vinst och pengarna kommer därför till­baka till kommunerna. Enbart tre procent har gått tillbaka till personalen. Resten av de 15 miljarderna har räddat kommunbudgetar som annars skulle ha gått back eller finansierat nya sportplaner.

Framförhandlade försäkringar är till för att ge trygghet på arbetsmarknaden. Nu med en egen vårbudget är det dags att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) infriar valrörelsens löften. Vi behöver en sjukförsäkring som fungerar.

Sjuka ska inte finansiera kommun­politik.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Maria Ehlin Kolk

ARTIKELN HANDLAR OM