ÅSIKT

Filippa Reinfeldts skrytbygge rasar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det blir de gamla och sjuka som drabbas

Foto: Stefan Mattsson
I dag är Filippa Reinfeldt lobbyist på vårdjätten Aleris.

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset blir tio miljarder dyrare än beräknat.

Som tack för skattepengarna får stockholmarna färre vårdplatser och som vanligt blir det de svagaste som drabbas.

– Trycket kommer att bli extremt mot vårdens olika nivåer. Det är tufft redan i dag, men det kommer att bli värre, konstaterar läkarföreningens Johan Styrud i Svenska Dagbladet.

Cancersjuk

Det var författaren Bodil Malmsten som önskade sig ett riktigt gräv om sjukhusbygget. Sedan 2013 har hon cancer, men när hon gick ut med sin sjukdom tidigare i år var det inte den hon ville beklaga sig över. I stället var hon upprörd över skrytbygget som kostade så mycket pengar som borde ha gått till de cancersjuka.

Hon önskade sig ett riktigt gräv om Nya Karolinska sjukhuset och nu har hon fått det. Svenska Dagbladets reportrar Fredrik Mellgren och Henrik Ennart har granskat Sveriges största sjukhusprojekt någonsin och de konstaterar att Stockholms läns landsting verkligen låtit miljarderna rulla.

Politisk hybris

Det sjukhus som skulle kosta 14,5 miljarder att bygga är nu uppe i minst 25. Det är pengar som kunde ha gått till de sjuka, men politikerna i Stockholm fick hybris. De ville bygga en gnistrande forskningsdröm i glas och vita rockar. Nya Karolinska skulle bli kronan i vårdvärlden, här skulle nya Nobelpristagare fostras och medicinska segrar skördas.

Det var dåvarande moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som presenterade projektet, men Socialdemokraterna var med på båten.  Sjukhusdrömmen förblindade en majoritet av Stockholms landstingspolitiker som därmed glömde patienterna.

Det här handlar ju ändå om Stockholm, en stad där både den yngre och den äldre befolkningen ökar och sjukvården redan är överbelastad. Att man då valde att satsa på färre vårdplatser bevisar bara att politikerna tappade markkontakt.

Ett enda anbud

Det var den moderata sjukhusledningen som sedan beslöt att sjukhuset skulle byggas i samverkan med privata företag, OPS kallas det och står för offentlig-privat-samverkan. Konkurrensen skulle pressa kostnaderna, menade Filippa Reinfeldt.

Men hon fick bara ett enda anbud.

Trots bristen på konkurrens fick Skanska och brittiska Innisfree uppdraget att stå för både finansiering och drift. Bara bygget är alltså uppe i 25 miljarder och den totala affären kan säkert sluta på det dubbla. Bolagen har slussat pengarna via skatteparadis och Stockholms skattebetalare lär väl aldrig få full insyn i affärerna.

De kan bara konstatera att det blir ännu längre kö till akuten.

Filippa Reinfeldts har lämnat landstinget för att bli lobbyist på det privata vårdbolaget Aleris. Kvar står det halvfärdiga skrytbygget, men drömmen om ett världsledande forskningscentrum börjar redan rasa. Invigningen är planerad till nästa år och sedan återstår det att se om den borgerliga landstingsledningen har några pengar kvar till driften och till den vanliga vården av Stockholms gamla och sjuka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell