ÅSIKT

Eurovision kris contest

avKatrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Klicka på bilden för att förstora

I kväll tävlar Europa i schlager. Sverige har åkt ut. Samtidigt står Europa för den värsta ekonomiska krisen i manna­minne. Sverige har klarat sig ganska bra. Arbetslösheten är hög men Anders Borg är glad – särskilt i sina ”sunda stats­finanser”.

I går visade nya siffror från SCB att tillväxten ökar. Finansministern tog åt sig en del av äran: Sverige har fört den mest expansiva politiken av alla OECD-länder, tyckte han. Så räknar visserligen inte andra bedömare (till exempel EU-kommissionen). Och en stor del av vad Borg kallar för ”regeringens expansiva politik” är i klarspråk att utbetalningarna i a-kassan har ökat.

Det finns en allmän bild av att skuldkrisen beror på att vissa länder har ”skött sig” och andra inte. Expressens ledarsida har till och med snickrat på teorin att vissa nationer av naturen är mer sparsamma på grund av sitt ”lutherska arv”. Det är naturligtvis bara trams. I Grekland beror problemen på underskotten. Men i Spanien gick budgeten på plus (trots att de alltså är katoliker!) och även på Irland hade man ordning och reda. Här orsakades krisen av vilda lånepartyn som förvärrades av euron.

Brist på budgetdisciplin kan inte förklara krisen och vi har ingen rätt att känna oss överlägsna i Sverige.

Svensk ekonomi har kunnat återhämta sig eftersom andra europeiska regeringar har lagt stora stimulanspaket. Precis det som gör att de i dag kämpar med stora underskott. Och nu kommer sparpaketen.

I många fall för tidigt.

”Om du inte vill svälta dig när du är allvarligt sjuk, hur ska vi då kunna tro att du kommer att äta hälosamt när du väl blivit frisk?” beskrev Martin Wolf marknadens konstiga resonemang i FinancialTimes i går. Länder som Storbritannien borde vänta med de brutala nedskärningarna tills ekonomin tillfrisknat. Men så resonerar inte den nya högerregeringen.

Även Sverige kommer att beröras.

70 procent av vår export går till de europeiska länder som nu ska genomföra brutala nedskärningar. Kommer de ha råd att köpa svenska produkter mitt i stålbadet? Vad innebär det för svenska företag och för vår redan höga arbetslöshet?

Krisen är ingen nationalistisk tävling i att ha det minsta underskottet. Krisen är en angelägenhet för hela Europa. Och definitivt ingen schlager.