Oh yes, Obama visst kunde du

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

President Barack Obama lyckades driva igenom sin sjukvårdssreform. Men med liten marginal och, sannolikt, till priset av en än större polarisering och hårdare konfrontation i den amerikanska politiken.

Frågan är om det vi bevittnat är ett historiskt framsteg eller ett självmord för det demokratiska partiet – kanske båda delarna – skrev New York Times i en analys när resultatet av omröstningen i representanthuset stod klart.

En i högsta grad befogad fråga.

Det är en historisk händelse. Flera presidenter före Obama har försökt något liknande, men misslyckats. Och även om det är en urvattnad reform, bland annat utan en statlig försäkringsgivare som hade kunnat konkurrera med de privata, jämförs den med både Franklin D Roosevelts grundläggande pensionsreform 1935 och Lyndon B Johnsons 30 år senare lag som gav fattiga och personer över 65 år del av sjukförsäkringssystemet.

Beslutet som nu antagits kommer, när det träder i kraft, att ge ytterligare 30–35 miljoner människor möjligheter att skaffa sig en sjukförsäkring. Trycket på arbetsgivare att teckna försäkringar för sina anställda ökar, bland annat införs ett särskilt skatteavdrag för småföretag. Försäkringsbolagen har inte längre rätt att vägra ingå avtal med personer som har en tidigare sjukdomsbild och de får inte lägga några tak för vårdkostnader.

Men beslutet är också en händelse som sätter Obamas auktoritet och det demokratiska partiet på hårda prov. Fler strider väntar:

Inrikespolitiskt är finanskrisen långt ifrån avklarad. Något system för handel med utsläppsrätter har ännu inte sett dagens ljus. Uppgiften att avsluta Irakkriget återstår. Det bistra politiska klimatet i Washington, som Obama lovat förändra, lär inte bli mindre bistert efter den senaste tidens hätska kampanjer.

Barack Obama har onekligen vunnit en seger. Den vanns utan ett uns av förståelse eller stöd från republikanerna, något som såväl Roosevelt som Johnson kunde påräkna i sina begränsade välfärdsambitioner när det begav sig.

Efter omröstningen sa republikanen Louie Gohmert att demoner invaderat kongressen. Absolut. Och Obama har visat att han inte är rädd för att ta upp kampen mot dem.

Kennet Andreasson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN