Mejla

Ingvar Persson

Kristersson klämmer åt vanliga löntagare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Synen på arbetsmarknaden delar svensk politik. I veckan publicerade tankesmedjan Arena Idé en rapport som visar att villkoren för löntagarna kan bli nästa mandatperiods stora vattendelare.

Den bild som rapporten ”Vem står upp för arbetsrätten och lönerna?” ger är förstås till stora delar välkänd. Men författaren, Mats Wingborg, har varit sällsynt grundlig. Han har till och med hittat ett snart två år gammalt korrekturfel i en av Aftonbladets ledare.

Viktigare är att han gått till källorna för att reda ut hur partierna ser på stridsfrågorna inom arbetsmarknadspolitiken, lönebildningen, anställningsskyddet och strejkrätten. Wingborg har studerat kongressprotokoll, riksdagsmotioner och debattartiklar.

Fram träder ett mönster. Det borde påverka valet och det kommer att prägla de politiska förhandlingar som lär följa efter den 9 september.

Centern är extremt

Centerpartiet är extremt i arbetsmarknadsfrågor. Partiet vill avskaffa anställningsskyddet för anställda i företag med mindre än 50 anställda, avskaffa företrädsrätten till återanställning och försämra förtroendemannalagen. Bland annat.

Centern vill dessutom, precis som de andra allianspartierna beröva löntagarna viktiga delar av strejkrätten, införa lagar om lägre löner för unga och nyanlända och underlätta för otrygga anställningar.

Mer makt till chefen, mer godtycke för löntagarna.

Om fundamentalistisk tro på marknaden och ett brinnande hat mot fackföreningar är höger befinner sig Annie Lööf verkligen till höger om Djingis Kahn. Det är svårt att se hur Stefan Löfvens önskan om ett samarbete ska bli verklighet.

Tillbaka till det gamla

Med valet av Ulf Kristersson har Moderaterna spolat ut det sista av Fredrik Reinfeldts nyorientering i arbetsmarknadsfrågor.

Det är ingen liten sak. Löftet att försvara konflikträtten, kollektivavtalen och anställningstryggheten gjorde de nya Moderaterna valbara för tolv år sedan. Nu kandiderar Kristersson på ett program med lagstiftade löner, urholkat anställningsskydd, sänkt a-kassan och privat arbetsförmedling.

Kristersson kan räkna med Jimmie Åkessons stöd. Det är ett verkligt systemskifte vi ser komma.

I ett annat politiskt klimat hade de frågor Mats Wingborg ställer lagt grunden för hela valrörelsen. Då hade vi kunnat diskutera hur partierna ställer sig till otrygga SMS-anställningar, till osäkerheten hos äldre anställda och till växande löneklyftor. Vi hade kunnat prata om behovet av kompetens och av utveckling.

Nu tycks det få vänta till regeringsförhandlingarna. Och ingen är antagligen gladare för det än Ulf Kristersson.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Lööfs Sverige har bara plats för de klämkäcka

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Arena Idé