Mejla

Jonna Sima

Kristersson slits isär av Lööf och Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas valstrategi verkar ha misslyckats.
Moderaternas valstrategi verkar ha misslyckats.

LEDARE

I Moderaternas nya reklamfilm, regisserad av Solsidan-skaparen Felix Herngren, sitter Ulf Kristersson med sin familj i en sommaridyllisk trädgård och fikar. Filmen är humoristisk och Kristerssons fru och barn skämtar om att M-ledaren inte kan prata om någonting utan att komma in på politik.


"Om M hade pratat mer om bullar och mindre om hur farligt och hemskt det är i Sverige hade i alla fall jag blivit mer lockad", skriver den borgerliga skribenten Isobel Hadley-Kamptz på Twitter.


En hel del verkar hålla med henne,
Moderaterna är nu tillbaka på opinionssiffror på nivåer som fick Anna Kinberg Batra att avgå för ett år sedan. Bara under sommaren har Moderaterna förlorat nästan var fjärde väljare. Den så kallade Kristersson-effekten verkar inställd, eller åtminstone var den kortvarig.

Mörk bild av Sverige

I SvD/Sifos väljarundersökning som publicerades i fredags får Moderaterna 17,6 procent.

– Det är ingen siffra vi är nöjda med, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SvD.
Det är nog en underdrift. Mer troligt är att paniken sprider sig i partiet.

Moderaternas valstrategi verkar ha misslyckats. I stället för hopp om förändring och tid för fika är partiet förknippat med hårdhandskar. De lovar strängare straff, fler poliser, strypt invandring, sänkt a-kassa och kraftigt skärpta regler för människor som får försörjningsstöd.

Den dystra och auktoritära framtidsbilden kröntes av en intervju med Ulf Kristersson i Financial Times i förra veckan där han målade han upp en mörk bild av ett Sverige i förfall.
Det verkar inte ha gått hem hos väljarna.

Otydligheten straffar sig

Raset började när den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra i januari förra året öppnade för att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Samma tendens går att se i dag när Ulf Kristersson väljer att inte stänga dörren till Jimmie Åkesson. Otydligheten ser ut att straffa sig.

Väljare flyr åt två håll samtidigt: antingen tycker de att Moderaterna låter som en kopia av SD och väljer hellre originalet, eller så tycker de att Moderaterna låter som en kopia av SD och går till Centern.

Till råga på allt verkar både Jan Björklund och Ebba Bush Thor göra en bra valspurt.
Det kanske inte var Anna Kinberg Batra det var fel på – utan hennes politik. I kväll är det partiledardebatt i Aftonbladet och om bara två veckor är det val. Frågan är nog hur mycket som finns kvar av Ulf Kristersson då.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu gör partiledarna upp – följ valets viktigaste debatt här

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Ulf Kristersson

Valet 2018

Anna Kinberg Batra

Felix Herngren

Isobel Hadley-Kamptz