ÅSIKT

Ryck upp er nu, liberaler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons
LEDARE

Dagens Nyheters ledarredaktion oroar sig över att Socialdemokraterna är för hårda mot Ulf Kristersson när de kräver svar i regeringsfrågan. I en ledartext i dagens tidning (18 juli) förs ett resonemang som borde göra liberalt sinnade alliansväljare rejält nervösa. Ju mer de rödgröna "klistrar" SD på Kristersson, desto större är risken att han faktiskt tar stöd av dem, är textens poäng.

Förutsättningarna ser ut såhär: Kristersson har lovat M-väljarna att inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen, även om alliansen blir mindre än de rödgröna i valet. Det innebär att han i så fall skulle behöva SD:s stöd för att bilda en ny regering, men Annie Lööf och Jan Björklund vill inte vara del av ett sådant regeringsunderlag.

Behöver SD för att uppfylla sitt löfte

Eftersom Kristersson enligt nuvarande opinionsläge behöver SD för att uppfylla sitt löfte har många tolkat det som att dörren trots allt står öppen. Men den sortens kritik är farlig, menar DN:s ledarsida, eftersom det riskerar att ge energi till de moderata krafter som redan tycker SD borde ha släppts in i värmen.
Med andra ord: Kristersson står på så svajiga ben att han riskerar att tappa kontrollen över både parti och allianssamarbete för att i stället vända sig till högerpopulister. Om något borde oroa liberala ledarsidor så är det väl i så fall detta?

Hur bekvämt det än hade varit för de borgerliga att lägga ansvaret för sin interna splittring på S så är det inte rimligt. Det är inte Löfvens sak att hålla ihop alliansen åt Kristersson. Det är inte omöjligt att C och L snart måste ta beslut om att antingen samarbeta över blockgränsen eller ingå i ett regeringsunderlag ihop med SD.

Om det valet blir faktum är det dags att rycka upp sig.

Ville ge SD ordförandeposter

Strax innan Almedalsveckan svajade alliansen om att ändra praxis och ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott, positioner som utan tvekan ger inflytande. Först försvarade C och L det gemensamma beskedet, sedan backade de och hävdade att frågan var död. Varför? För att Socialdemokraterna sa nej, uppgav Björklund.

Det kanske kan vara värt att komma ihåg nästa gång liberala ledarsidor oroar sig över att rödgröna håller en hård linje i regeringsfrågan.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM