Mejla

Ingvar Persson

Damberg borde stoppa TV4-köp

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Marcus Ericsson / AFTONBLADET / 85729

LEDARE

I Sverige är Telia, en gång det statliga Televerket, den största teleoperatören. Bolaget levererar också bredbandstjänster och annan datakommunikation till hushåll och företag.

Nu vill Telia köpa TV 4 av Bonniers. Enligt bland annat Resumé skulle prislappen hamna på mellan 10 och 12 miljarder kronor och affären skulle göra Telia till en av landets största medieägare.

Syftet tycks vara att kontrollera hela kedjan, från produktionen av innehåll ända in i tittarnas vardagsrum. Det är provocerande av åtminstone två skäl.

Tvingades sälja

När Telia i början av 2000-talet gick samma med det finländska telebolaget Sonera tvingades bolaget av konkurrensskäl sälja kabel-TV bolaget Com Hem. Riskerna med att låta ett företag dominera den spirande mediemarknaden ansågs för stora.

Frågan vi måste ställa oss i dag är om monopolhotet blivit mindre de senaste 15 åren?

Telia är inte heller vilket börsbolag som helst. Den svenska staten kontrollerar 37 procent av aktierna och är med det den överlägset största ägaren.

Gränsdragningsproblem

Det riskerar att skapa besvärliga gränsdragningsproblem mot SVT och public service. Frågan är om staten, om än indirekt, ska äga kommersiella TV-kanaler?
Den politiska oppositionen tycker inte det. Det gör nog inte näringsminister Mikael Damberg heller, även om han försöker ducka frågan.

Under tiden tycks Telias ledning med vd:n Johan Dennelind och styrelseordföranden Marie Ehrling jobba på för att föra köpet i hamn. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har man redan träffat avtal som skulle göra det riktigt dyrt att avbryta affären, något bolaget förnekar.

Det är dags att Mikael Damberg tar bladet från munnen och säger ifrån. I ett bolag där skattebetalarna är största aktieägare kan direktörerna trots allt inte bete sig hur som helst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.