Ledare

Inte slump att SD gillar Putin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Egor Putilov"-affären är bara toppen av isberget.

Ryskt inflytande Genom partier som Front national i Frankrike, UKIP i Storbritannien och Sverigedemokraterna kan Vladimir Putin påverka politiken i väst och sprida sitt budskap.
Ryskt inflytande Genom partier som Front national i Frankrike, UKIP i Storbritannien och Sverigedemokraterna kan Vladimir Putin påverka politiken i väst och sprida sitt budskap.

SD har i veckan framstått mer som Ryssvänliga än Sverigevänliga. Partitjänstemannen "Egor Putilov" som tjänade sex miljoner på en märklig husaffär med en rysk affärsman har visserligen fått sluta. Så även Kent Ekeroths politiska sekreterare som systematiskt spred rysk propaganda och som har haft kontakter med nazister.

Men Aftonbladet kunde i veckan avslöja hur SD-vännen och VD:n Carl Meurling som misstänks för kopplingar till Vladimir Putin försökt påverka SD:s Rysslandspolitik samtidigt som han diskuterat ekonomiskt stöd till partiets mediaprojekt.

Och en omisskännlig doft dröjer kvar.

Propagandakrig

– Ryssland köper enskilda agenter, ofta affärsmän, som genom kommersiell verksamhet själva blir rika, säger professor Anders Åslund, med lång erfarenhet från Ryssland.

Dubiös affärsverksamhet, korruption och propaganda flyter samman till välorganiserade påverkanskampanjer för ryska intressen.

I veckan tog Sverige det formella beslutet att gå med i Natos center mot propaganda, Stratcom i Riga.

Redan tidigare har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap byggt upp en omfattande verksamhet för att kartlägga och analysera det nya propagandakrig vi lever mitt i.

Det finns en logik

Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan framstå som märkliga, landet är trots allt Sveriges historiska arvfiende och det enda land som kan hota oss militärt.

Men det finns en logik. Vladimir Putin är sedan några år anhängare av en nationalkonservativ ideologi inte olik Sverigedemokraternas. I hans krets finns flera personer med bakgrund i den ryska extremhögern.

Putin har även använt liknande partier i Västeuropa för att få inflytande. I Frankrike har ryska banker "lånat" 11 miljoner euro till högerpopulisten Marine le Pen inför presidentvalet nästa år. Inför den brittiska folkomröstningen om EU fick högerpopulistiska UKIP stark uppbackning av rysk statsunderstödd media.

Putin har nyttiga idioter och sympatisörer i de flesta länder idag.

Stöder Donald Trump

I det amerikanska presidentvalet driver rysk TV, som även sänder propaganda i USA via kanalen RT.com, kampanj mot Hillary Clinton och för Donald Trump. Dessutom misstänks den ryska underrättelsetjänsten ha hackat det demokratiska partiets e-post i syfte att läcka pinsamma detaljer om Clinton.

Och extremhögern gillar det som händer.

Efter EU-valet 2014 gick den ungerska tankesmedjan Political Capital igenom de 24 högerpopulistiska partier som kom in i Europaparlamentet. 15 av dem hade kopplingar till Moskva.

Stor syltburk

Det ryska inflytandet över Europas extremhöger är ett säkerhetspolitiskt problem, liksom den ryska statspropagandans slagkraft.

Det väcker dessutom minnen av hur Sovjetunionen aktivt arbetade med att stödja kommunistiska partier i väst. Vi har hört alltihop förr.

Om vi jämför med andra länder är "Egor Putilov"-affären bara toppen av isberget. Det finns mycket, mycket mer att gräva i.

Och vi lär få se mer av Jimmie Åkessons fingrar i den ryska syltburken.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Vladimir Putin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vladimir Putin

Sverigedemokraterna

”Egor Putilov” Alexander Fridback

Ryssland

Anders Lindberg