Ingvar Persson

Ge skattefifflarna en spark i rumpan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna vill kommendera kommunerna att gå hem till alla som får socialbidrag i jakten på fusk.
Moderaterna vill kommendera kommunerna att gå hem till alla som får socialbidrag i jakten på fusk.

29 april 2016. Bankskandalen.

Storbanken Nordea har samarbetat med advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama för att hjälpa förmögna kunder att komma undan skatt. Nu avslöjar finska YLE att kollegorna på SEB haft samma service.

Genom företaget LWM i Luxemburg kunde banken mellan 1999 och 2014 erbjuda brevlådeföretag i skatteparadis till kunder med förmögenheter de inte ville deklarera. Svenska Dagbladet har också berättat hur SEB – mot skälig ersättning – hjälpt storägare att komma undan utdelningsskatt.

Kan förlora tillstånd

Svenska storbanker utreds nu av amerikanska myndigheter. I värsta fall skulle det kunna sluta med att de förlorar sitt tillstånd.

Nästan allt i den senaste månadens bankstorm handlar om skatteplanering. Om förmögna personer och välmående företag som vill undvika att bidra till välfärd, försvar eller något av allt det som skatten är tänkt att användas till.

I går presenterade finansminister Magdalena Andersson ett tiopunktsprogram med åtgärder mot skattefusket. Skatteverket ska få nya resurser, momsbedragare ska jagas och skattetilläggen ska höjas. Och så vidare.

Medan skatteskandalerna avlöser varandra i världen har också Moderaterna lanserat förslag för att komma åt samhällsfarligt fusk. Men när Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson ska ta itu med fiffel och fifflare är det inte oredovisade förmögenheter, brevlådeföretag eller offshorefonder de ser framför sig.

Då handlar det om latmaskar som påstår sig vara fattiga, sjuka eller arbetslösa.

Moderaterna vill kommendera kommunerna att gå hem till alla som får socialbidrag i jakten på fusk. Kinberg Batra och Svantesson väntar sig regelbundna och gärna

oannonserade inspektioner hos var och en som får försörjningsstöd.

Det är svårt att inte tänka på forna tiders fattighjälp.

Fusk ska beivras, men vad är det moderatledningen tror att de ska hitta i bidragstagarnas kylskåp och garderober?

Hemliga lager av champagne och gåslever? Märkeskläder från våra största modehus? Eller bara en förslöad livsstil och ett behov av en rejäl spark i rumpan?

Nya sluga upplägg

I vilket fall skulle det nog vara bättre att titta hemma hos de som finns i Skatteverkets listor över dem som nyligen begärt självrättelse.

Klart är i alla fall att den nya moderatledningen fortsätter partiets traditionella linje. Fattigdom bekämpas genom att göra livet för de som är fattiga, arbetslösa eller sjuka, så besvärligt som möjligt.

Och under tiden kan banker, finansrådgivare och advokater hitta på nya sluga upplägg för att deras förmögna kunder ska komma undan skatt.

Det gäller att prioritera.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.