ÅSIKT

Torrlägg matcherna för fotbollens skull

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Utan alkohol skulle det bli lugnt på arenorna. Då kanske vi får fotbollen tillbaka.

I kväll skulle vi ha firat Sveriges största sport.

Fotbollsgalan är själva avslutningen på säsongen, men det blir inget riktig crescendo trots att statsministern är på plats. Gårdagens skandalscener efter matchen mellan Helsingborg och Halmstad hänger kvar under kvällens gala.

Helsingborg förlorade matchen och åkte ur Allsvenskan. Efter slutsignalen på fotbollsarenan Olympia invaderade maskerade Helsingborgssupportrar planen.

Stolar, pyroteknik och andra föremål kastades mot tränaren Henrik Larsson.

Slet av tröjan

Supportrarna slet tröjan av Helsingborgs ende målgörare Jordan Larsson. Sedan fick han ta emot knytnävsslag, sannolikt för att han är son till Henrik Larsson.

Så hade det hänt igen, Sveriges största sport visade sig vara den sämsta.

Inrikesminister Anders Ygeman twittrade direkt om "maskerade fegisars attacker". 

I dag menar han att det är arrangörernas ansvar, att det var Helsingborgs vakter som skulle ha stoppat supportrarna. Riksidrottsföreningens ordförande Björn Eriksson instämmer och tror att det sannolikt måste ställas ännu tuffare krav på de allsvenska föreningarna. Supportrar ska inte kunna ta sig in på plan.

Skapar otrygghet

Det är polisen som föreskriver de villkor som ska gälla under matcherna. Just nu har polisregion Syd andra problem. Polisfacket kräver regionpolischefen Annika Stenbergs avgång för att hon är en katastrof för det operativa polisarbetet. I Skåne har 26 personer mördats i år. De flesta morden är ouppklarade och det är klart att en stökig fotbollsmatch kan hamna i periferin. Men det är i kombination de olika brotten skapar otrygghet i samhället.

Därför är det bra att regeringen i torsdags tog ett beslut om maskeringsförbud på arenor. Beslutet träder i kraft i vår och därmed blir det lättare att identifiera och lagföra huliganer som stormar in på en fotbollsplan.

Ännu bättre är det att förebygga bråken som när Stockholms stad samarbetar med fotbollsklubbarna i initiativet "Fotboll utan fylla".

För egentligen är det ju alkoholen som är problemet. Det är fyllan som är elefanten på matcherna, den som alla ser, men ingen vågar prata om. Om alla dessa unga manliga huliganer var nyktra vore de sannolikt inga huliganer.

Halva publiken har druckit

En undersökning visar att halva publiken på en Stockholmsmatch har druckit alkohol. I genomsnitt hade publiken 0,63 promille i kroppen. Var tionde person var kraftigt berusad, den fullaste gruppen hade i snitt 1,35 promille. AIK:s vd Mikael Ahlerup, menar kanske lite ängsligt att Stockholms fylleprojekt inte handlar om att torrlägga matcherna.

Han vill väl inte stöta sig med halva publiken.

Men kanske är det ändå något spelare, tränare och politiker borde fundera över i kväll när de sitter på galan med alla glasen. Tänk om vi torrlägger matcherna. Det skulle bli lugnt på arenorna och kanske får vi då fotbollen tillbaka.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM