ÅSIKT

Militären skapar inte säkerhet i Thailand

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Allting tyder på att nattens bombattentat är resultatet av konflikter i det thailändska samhället.
LEDARE

För två år sedan, 2014, grep militären makten Thailand. Oppositionella har fängslats, mänskliga rättigheter beskurits.

I söndags fick befolkningen ta ställning till en ny konstitution som visserligen ska bana vägen för val, men som samtidigt garanterar militärens kontroll för lång tid framöver.

Osnygg blandning

Generalerna försvarar inskränkningarna i demokratin på enklast möjliga sätt. Det blir för stökigt, och visst har thailändsk politik varit en osnygg blandning av populism, korruption och kortsiktighet. Och av våld. Politiskt våld och upproret i de södra delarna av landet har dödat tusentals människor.

Men militärstyre är inte lösningen.

Dödliga bomber

Nu — när Thailand firat drottningens födelsedag — exploderar dödliga bomber på turistparadisen runt om i landet. Fjorton sprängladdningar har detonerat. I Hua Hin, Surat Thani, på Phuket och i Trang. Dessutom kommer det rapporter om explosioner från Phang Nga.

Fyra personer är döda, många fler har skadats.

Många svenskar känner igen namnen på platserna. Det är uppenbart att attentaten nu riktar sig direkt mot landets blomstrande turistindustri. Bara i år har Thailand haft 16 miljoner besökare.

UD uppmanar också svenskar i området att ta kontakt med sina anhöriga.

Konflikter i Thailand

Det är fortfarande inte säkert vilka som ligger bakom bombvågen. Men den thailändska polisen avfärdar att det skulle handla om “internationell terrorism”, alltså IS eller någon liknande grupp.

Allting tyder på att bomberna är det förfärliga resultatet av konflikterna i det thailändska samhället. Det är konflikter som inte kommer att kunna lösas genom militära dekret eller inskränkningar av mänskliga rättigheter.

Långsiktig stabilitet och verklig trygghet i Thailand förutsätter tvärtom respekt för mänskliga rättigheter och demokratin. Efter nattens bomber framstår det dessvärre som ännu mer avlägset.

ARTIKELN HANDLAR OM