ÅSIKT

Centerpartiet har låtit flyktingar jobba gratis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Thinkstock
Gratisjobbandet ska ha börjat med EU-projektet Ta tillvara, som startade 2001.
LEDARE

Hundratals asylsökande har i flera år ­arbetat gratis för Hultsfreds kommunala bostadsbolag. Utan lön och försäkringar har de renoverat 150 lägenheter som ­sedan hyrts ut till Migrationsverket. 

– Jag renoverade lägenheter och såna grejer, rev tapeter, bredspacklade och målade, säger Sivakaram Iyathurabi till P4 Radio Kalmar.

Handlar om miljontals kronor

Gratisjobbandet ska ha börjat med EU-projektet Ta tillvara, som startade 2001. Asylsökande fick en sysselsättning medan de väntade på besked om uppehållstillstånd. För fem år sedan fortsatte Hultsfreds kommunala bostadsbolag och Migrationsverket att driva projektet på egen hand.

Totalt handlar det om utfört arbete för miljontals kronor. Projektet är nu ­stoppat och Migrationsverket har inlett en ­internutredning.

Det lilla småländska samhället har drabbats hårt när industrier flyttat eller bommat igen. Kommunens stolthet ­– musikfestivalen Hultsfredsfestivalen – fick också läggas ned för ett par år ­sedan. Ändå har Hultsfred varit en av de kommuner som tagit emot flest ­flyktingar på senare år.

Skillnad på arbete och praktik

Det stora flyktingmottagandet har ­varit tufft – men framgångsrikt. I dag ­satsar den centerstyrda kommunen på att bli landets bästa på integration.

Sysselsättning för asylsökande är ­viktigt. Migrationsverket satsar därför mycket på att skapa aktiviteter för att ­göra tillvaron mer meningsfull under långa handläggningstider.

Men det är skillnad på arbete och ­praktik. Asylsökande är en utsatt grupp som inte kräver sin rätt. Kommun­politikerna menade säkert väl men att som kommun utnyttja människor är ­inte okej.

Den svenska ­modellen ­gäller faktiskt även för Center­partiet i Hultsfred.

ARTIKELN HANDLAR OM