Inte Wikileaks som anklagas för sexbrott

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är bra att Julian Assange kan utlämnas till Sverige. Det är dock osäkert om han kommer att lämna sin herrgårdsarrest i östra England redan om några veckor.

Julian Assange kan välja att överklaga till den brittiska högsta domstolen, Supreme Court.

Få tror dock att han i längden kan undvika den svenska rättvisan. Det är bra. Måste skilja på Wikileaks och rättvisan i det här fallet. Det är inte företeelsen Wikileaks som anklagas för sexbrott, det är mannen Julian Assange.

Wikileaks har avslöjat världsnyheter från krigen i Iran och Afghanistan. Sajten har publicerat 250 000 meddelanden från amerikanska ambassader över hela världen.

Wikileaks har avslöjat stora nyheter, men kan också ha bidragit till att den amerikanske soldaten Bradley E Manning isolerades anklagad för landsförräderi.
 

Det var under den stora hypen kring Wikileaks som Julian Assange kom till Sverige och träffade två unga kvinnor han hade sex med. De anklagade honom inte för våldtäkt utan gick till polisen för att få veta om man kunde tvinga Julian Assange att ta ett hiv-test.

Julian Assange åkte till England, åklagaren begärde honom utlämnad och han svarade med rasande aggressivitet: "Sverige är feminismens Saudiarabien. Jag föll in i ett getingbo av revolutionär feminism."

Det är inte säkert att Julian Assange själv inser skillnaden mellan den världsomstörtande sajten och sin egen person. Den svenska rättvisan kommer att göra det.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.