ÅSIKT

S-politik för hårt arbetande familjer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Det sista föräldrar behöver är att oroa sig för att deras barn inte lär sig något i skolan”

Foto: Går rätt väg Håkan Juholt och Tommy Waidelich riktar sin politik till hårt arbetande familjer.

”Tid för ansvar” säger Fredrik Reinfeldt och möter den hotande krisen med sänkt krogmoms.

Många människor ställde sitt hopp till de nya Moderaterna. Partiet hade förändrats och Reinfeldt hade en tydlig idé om hur han ville göra Sverige bättre. Men fem år senare är varken arbetslöshet eller utanförskap mindre, a-kassan är en av Europas sämsta och finansministern räknar med att ytterligare 70 000 förlorar jobbet nästa år.

Helt rätt väg

Socialdemokraternas budgetmotion presenterades i går. Det verkar som om Håkan Juholt och Tommy Waidelich tänker börja inrikta sin politik tydligare mot Sveriges hårt arbetande familjer. Och det är helt rätt.

Runt om i landet sliter föräldrar med tidiga morgnar, stress för att lämna, oro för nedskärningar på jobbet och den eviga kampen för att komma ihåg gympapåsar och skolböcker. Det sista de behöver är att dessutom oroa sig för att deras barn inte lär sig något i skolan. Det sista de behöver är att oroa sig för om de kan bo kvar i huset ifall deras fru skulle få bröstcancer. Det sista de behöver är att sätta sig ner med tonårsdottern och förklara att hon nog inte kan söka drömutbildningen i huvudstaden eftersom det inte finns några studentbostäder – och vill hon verkligen behöva flytta tre gånger per termin?

Viktigast med bra lärare

Sverige har inte råd med sämre kunskap bland eleverna i grundskolan än OECD. Även om Jan Björklund verkar tycka att det är omöjligt att göra något åt saken finns det gott om exempel på skolsystem som lyckats vända utvecklingen på bara några år. Det enskilt viktigaste är bra lärare. Att Socialdemokraterna vill satsa två miljarder på kompetensutveckling och 400 miljoner på bättre karriärmöjligheter visar att de förstått detta.

Framförallt visar det att partiet är berett att börja byta inriktning på sin egen skolpolitik.

Investerar i studentlägenheter

Många av Sveriges hårt arbetande familjer har svårt att få livspusslet att gå ihop och Rut-avdraget har blivit en lösning för många. Det är bra att Socialdemokraterna inte tänker acceptera att det går till de allra rikaste. Rut ska riktas till barnfamiljer och äldre och taket sänks till 25 000 kronor per år. Eventuellt hade det kunnat sänkas ännu mer.

Juholt och Waidelich föreslår stimulansstöd för nya studentlägenheter och investeringar i nya bostäder. Alla som har sett studenter tälta vid terminsstarten, för att överhuvudtaget få tak över huvudet, inser att bostadsbristen är ett stort samhällsproblem. Socialdemokraterna behöver utveckla en tydligare politik på de flesta områden, men budgeten är en bra början.

Att fokusera på Sveriges hårt arbetande familjer är framför allt helt rätt väg att gå.

ARTIKELN HANDLAR OM