Ta ert ansvar – för bopriserna

Av: Karin Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”En anledning till att priset på bostäder skenar är att regeringen i praktiken slopat fastighetsskatten”

HET MARKNAD Oron för att de skenande bostadspriserna ska leda till ännu högre räntor är berättigad, men regeringen har bidragit till utvecklingen med sin politik – eller brist på sådan.
Foto: Foto: JONAS BILBERG
HET MARKNAD Oron för att de skenande bostadspriserna ska leda till ännu högre räntor är berättigad, men regeringen har bidragit till utvecklingen med sin politik – eller brist på sådan.

Det är som att regeringen tror att de bara har uppstått av sig själva, de där skenande bostadspriserna. Finansminister Borg säger sig vara orolig, och tycker att bankerna ska sluta låna ut så mycket.

En annan som noterat att det är något knas på bostadsmarknaden är folkpartiets Carl B Hamilton. Han är orolig för att prisutvecklingen ska leda till att Riksbanken tvingas höja räntan ännu mer.

Det är en berättigad oro. Samtidigt kan man konstatera att den är både senkommen och missriktad. För regeringen har själv bidragit till utvecklingen.

Bonus – inte hårt arbete

En anledning till att priset på bostäder i storstadsområdena rusar i höjden är att fastighetsskatten i praktiken slopats just i dessa områden. När skatten sänks blir husen värda ännu mer – så fungerar marknader. Den som haft pengar till insatsen och tur med sitt köp har blivit vinnare i bostadslotteriet. Dessa tursamma har sedan fått en skattebonus. Hur detta rimmar med arbetslinjen är oklart – det är knappast hårt jobb som belönas.

En annan orsak är att regeringen avskaffat bostadspolitiken. Investeringsstödet har slopats, bristen på hyresrätter är skriande och förre bostadsministern Mats Odell blev till slut ett skämt till och med på borgerliga ledarsidor. Samtidigt vill allt fler flytta till storstan för att få jobb, vilket leder till ytterligare högre priser. Det är inte bara orättvist, det är också tillväxthämmande. Men inte ens det verkar bita på regeringen.

I stället kommer nu Borgs alliansbroder Hamilton med förslaget att sänka avdragsrätten och kapitalskatten. Hamilton vill därmed straffa barnfamiljer med höga lån, som ska betala skattesänkningar för miljardärer. Förutom att det är ett haveri ur rättvisesynpunkt är det en kortsiktig politik som inte gör något åt grundproblemet – bristen på bostäder.

Höjer räntorna

Så vad bör regeringen göra? Om finansministern varit den rationella ekonom han utger sig för, borde han återinföra fastighetsskatten. Det kommer såklart inte att hända, eftersom Anders Borg inte är ekonom utan en borgerlig politiker.

En politik för fler bostäder vore långtsiktigt det bästa, ja helt nödvändigt. Men finns tyvärr inte i sikte.

I stället abdikerar regeringen och låter Riksbanken fixa problemet genom höjda räntor. Till priset av högre arbetslöshet och lägre tillväxt.

Det är som vanligt, skulle man kunna säga. De rika gynnas, de svaga får ta smällen. Och regeringen skyller på någon annan.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.