Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Här har Håkan Juholt sin ”att göra-lista”

”Från början var det jag, Saddam Hussein och Loket Olsson som hade en. Nu är det bara jag och Loket kvar. Vi får väl se vad som händer”.

Det bästa med Håkan Juholts presskonferens i går var att han faktiskt verkade tycka det var roligt att svara på frågor, till och med om sin mustasch. Han såg glad ut och det är inget man är bortskämd med när det gäller socialdemokratiska politiker.

Glädje och excentrisk ansiktsbehåring räcker dock inte för att vinna matchen mot Reinfeldt 2014. Nu börjar det svåra – och roliga. ­Nämligen att ta fram ny politik, en ny analys av omvärlden och motståndaren och öppna det socialdemokratiska partiet för omvärlden.

Utgångsläget är egentligen inte så dumt.

De politiska frågor som präglar debatten är i mångt och mycket socialdemokratisk hemmaplan. Klyftorna ökar, sjukförsäkringen har havererat, tågen går inte i tid (om de alls går) och effekterna av en avreglerad elmarknad skapar folklig vrede. Unga människor får inga jobb, i skolan sjunker resultaten och klassbakgrund blir en allt viktigare förklaring till hur barns livschanser ser ut. För att lösa allt detta krävs gemensamma lösningar. Det finns, helt enkelt, en hel del lätta poäng för Håkan Juholt att ta.

Men socialdemokratin har en större hemläxa än så. Man måste inför nästa val, 2014, visa att man förstått att världen inte är densamma som 2002, när man senast vann ett val. 90-talskrisen är långt borta, finanskrisen närmre. Globaliseringen är inte en konspiration mot den svenska modellen och Moderaterna är inte längre ett parti det funkar att skrämma barn med. Faktum är att de flesta väljare tycker att Sverige är på väg åt rätt håll och att de själva fått det bättre under åren med Reinfeldt.

Så, för att vara konstruktiv: Här är några politiska förslag till Håkan Juholts att göra-lista:

Jämlikhet. Socialdemokraterna behöver en politik med skarpa mål för hur jämlikheten kan öka, från utraderad barn­fattigdom till minskade inkomst­klyftor. Då skapas kontrast mot moderater, miljöpartister och sverige­demokrater.

Skolan. De sjunkande resultaten i den svenska skolan är en katastrof för en kunskaps­nation. Här kan Björklunds misslyckande mötas med politik som fokuserar på resultat, i stället för kepsar. Socialdemokraterna borde gå till val 2014 på ett massivt kunskapslyft.

Jobb och tillväxt. Förslag som ser till att tågen börjar gå, att hyresrätter börjar byggas, att arbetslösa får utbildning i stället för coachning och att en rejäl klimatomställning påbörjas. Och så en rejäl skatteöversyn, gärna i dialog med fack och arbetsgivare.

Det är bara att kavla upp ärmarna. Det ska bli skönt med en riktig opposition igen.

Följ ämnen i artikeln