Mejla

Eva Franchell

Rasisterna utan motstånd på nätet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Antalet rasistiska hemsidor har nära nog fördubblats på två år.

I dag sprider runt 15 000 hatsajter  antisemitism och islamofobi ute på nätet. Det är Forum för levande historia som kartlagt hatet på internet och i går fick integrationsminister Erik Ullenhag (FP) ta del av sammanställningen.

I skuggan av Utöya avslöjas den extrema rasismen. Från början bestod den av enskilda galningar, men på nätet har de hittat varandra och slutit sig samman.

De har professionaliserats, sajterna har blivit mer genomarbetade, välgjorda, upplänkade och lättåtkomliga.

Men de innehåller samma gamla unkna konspirationsteorier.

Rasismen sprids vidare via Facebook, bloggar och kommentarsfält.

Under några år har den fått sprida sig utan något som helst motstånd. De etablerade politiska partierna har ägnat mer tid åt att anklaga varandra för umgänge med Sverigedemokraterna än att faktiskt ta itu med själva grogrunden.

Visst är många politiker ute på nätet numera, men än så länge kommunicerar de mest med varandra. Den gamla klubben för inbördes beundran återfinns numera på Twitter medan rasisterna kan härja i kommentarsfälten på till exempel aftonbladet.se.

På gårdagens pressträff var Erik Ullenhag självkritisk:

– Vi politiker har varit dåliga på att bemöta rasismen.

Så är det, politiskt basarbete bedrivs bäst där de många människorna finns. Det skulle vara kul att se socialdemokrater, folkpartister och miljöpartister bland våra kommentatorer här på aftonbladet.se. De får gärna länka vidare till sina egna bloggar och hemsidor.

Självklart måste varje tidning sköta det redaktionella arbetet, men den öppna debatten skulle få mindre slag­sida om alla partier deltog.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN