Nazistiska väktare borde tas ur tjänst

Helle Kleins livvakt var högerextremist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Väktare som jobbat för Securitas har samtidigt varit aktiva medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, enligt Expressens granskning
Väktare som jobbat för Securitas har samtidigt varit aktiva medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, enligt Expressens granskning

De arbetar som väktare eller ordningsvakter på arbetstid och gillar högerextrema sajter och demonstrerar med nazister på fritiden. Expressens outtröttlige grävreporter David Baas har gjort en granskning av väktarbranschen – och resultatet är skrämmande.

Helle Klein
Helle Klein

Han har funnit mer än 170 personer som är eller nyligen har varit kopplade till vaktbolag med dokumenterad bakgrund inom högerextremism.

Knappast de händer man vill lägga sitt liv i om en farlig situation skulle uppstå. Men det tvingades Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete och känd vänsterdebattör och humanist, göra under några ångestfyllda dagar.

Poserade med svärd

För Expressen berättar hon hur en nazist började höra av sig till henne under förra hösten. Kleins arbetsgivare bedömde situationen som allvarlig och anlitade en livvakt via ett av Sveriges största säkerhetsföretag, Avarn Security, som skulle följa henne från morgon till kväll i fem veckors tid.
Kollegor på Dagens Arbete gjorde det rutinarbete som Avarn Security antingen misslyckats med eller struntat i att göra. Snabbt fick de fram information om att livvakten gillat högerextrema grupper på Facebook och bland annat lagt ut en bild på sig själv i bar överkropp, spända muskler och ett höjt svärd med en Sverigeflagga i bakgrunden. I inlägg på nätet har han skrivit att Sverige är "infekterat" och att landet måste tas tillbaka och kan stå inför ett "krig".
– Han hatar precis allt jag står för, säger Helle Klein till Expressen.

Våldsmonpolet privatiseras

Det värsta i den här djupt obehagliga historien är att Kleins livvakt är långt ifrån ensam om sina extrema åsikter. De som är anställda för att se till att vi ska vara säkra i olika miljöer kanske i själva verket är våra värsta fiender.
De privata säkerhetsföretagen har ett viktigt saneringsarbete att ta itu med. Nazister är helt enkelt inte lämpliga för polisiära befogenheter. Men även regeringen borde reagera. Väktarbranschens explosionsartade utveckling håller på att privatisera våldsmonopolet på ett sätt som får varningsklockor att ringa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.