Mejla

Anders Lindberg

Fattiga barn är Reinfeldts val

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hundratusentals drabbade Fredrik Reinfeldt valde barnfattigdom när han bland annat valde att ersätta utbildning och kompetensutveckling med krav på arbetslösa att söka jobb som inte finns. OBS! Bilden är ett montage.
Foto: LOTTE FERNVALL, COLOURBOX
Hundratusentals drabbade Fredrik Reinfeldt valde barnfattigdom när han bland annat valde att ersätta utbildning och kompetensutveckling med krav på arbetslösa att söka jobb som inte finns. OBS! Bilden är ett montage.

7 DECEMBER 2012. Barnfattigdom

Det finns saker man inte riktigt får prata om i Sverige. Som att barnfattigdom i grunden handlar om politiska val.

Enligt Rädda barnen, som presenterade sin årliga rapport om barnfattigdom i går, är 242 000 barn i Sverige fattiga. Statistiken är från 2010 och det är den tionde årliga rapporten Rädda barnen publicerar.

Sedan 2010 har Sverige gått in i en ekonomisk kris och en varselvåg. I dag är läget med all ­säkerhet värre.

Fredrik Reinfeldt har valt att det ska vara så här. Han valde det när han drog ner a-kassan och tryckte människor ur sjukförsäkringen. Därför att arbetslösa och sjuka har barn.

”Ett ensidigt perspektiv”

Han valde barnfattigdom när aktiv arbetsmarknadspolitik ­ersattes med Fas 3 och utbildning och kompetensutveckling ersattes med krav på arbets­lösa att söka jobb som inte finns. Därför att ett eget arbete är nyckeln till att lyfta sig och sin familj ur fattigdom.

Inför valet 2006 lovade Fredrik Reinfeldt fler jobb och minskat utanförskap. Resultatet sex år senare är fler arbetslösa och ökade klyftor.

När Rädda barnen presenterade förra årets rapport sa Fredrik Reinfeldt:

– Jag tycker att de har ett ­ensidigt vänsterperspektiv.

I Fredrik Reinfeldts hem­kommun Täby är barnfattig­domen bara fyra procent enligt Rädda barnens rapport. I hans bekantskapskrets ingår förmodligen inte en enda fattig ­familj. Rädda barnen lyfter fram en del av Sverige statsministern varken ser eller vet särskilt mycket om.

I Malmö är barnfattigdomen 32,7 procent, vart tredje barn.

I Eskilstuna, Sorsele och Borlänge är det mer än var femte. Därifrån är det långt till Täby.

Enligt föreningen Majblomman, som också arbetar mot barnfattigdom, har bara elva kommuner i dagsläget en plan för att bekämpa barnfattigdom. Något effektivt nationellt arbete pågår inte heller.

Någon måste betala

Matematiken är enkel. Om man sänker skatten med över 100 miljarder, som regeringen gjort, måste någon betala. I årets budget lägger Reinfeldt 16 miljarder på sänkt bolagsskatt. Men för att bekämpa barnfattigdomen har regering hittills lagt några hundralappar per familj i bland annat höjt flerbarnstillägg.

Det valet har en moralisk ­dimension. Det säger något om vad vi är för slags människor.

Reporter: Anders Lindberg

Publicerad: